Sikhijski Dzień Środowiska 2013

Ponad 1500 sikhijskich świątyń (gurdwara), organizacji, szkół, firm zgłosiło swój udział w obchodach Dnia Środowiska, które będą mieć miejsce 14 marca. Koordynatorem obchodów jest organizacja EcoSikh.

Planowane są działania na całym świecie, wszędzie tam, gdzie mieszkają sikhowie: w Indiach, Pakistanie, Australii, Wielkiej Brytanii, USA, Kanadzie czy Peru. Każda wspólnota czy organizacja mogła zgłosić, jakie pozytywne, proekologiczne działanie chce podjąć, stąd propozycje są bardzo różnorodne: sadzenie drzew i kwiatów, zbieranie i segregacja śmieci, przemarsze, prelekcje i konferencje na temat ochrony środowiska. Towarzyszyć temu będą modlitwy i błogosławieństwa, odbędą się też liczne wydarzenia artystyczne.

Sikhizm jest religią powstałą w XV wieku w Indiach w prowincji Pendżab. Jej założycielem był Guru Nanak. Obecnie na świecie jest ok. 24 milionów wyznawców tej religii. Sikhowie wierzą, że wszelkie życie jest święte, zarówno ludzkie, jak i pozaludzkie. Historie z życia Guru są pełne opowieści o ich miłości do zwierząt, drzew i innych roślin, rzek, gór i nieba. Wielu sikhów, choć nie wszyscy, podtrzymuje tradycję bycia wegetarianami. Proste życie wolne od konsumpcjonizmu i marnotrawstwa jest sikhijskim ideałem. Liczy się bardziej panowanie nad sobą, niż nad naturą.
Sikhowie uczą, że ludzie kształtują swoje otoczenie jako odzwierciedlenie ich wewnętrznego stanu, stąd wzrastająca jałowość, zanieczyszczenie ziemi są odbiciem duchowej pustki wewnątrz ludzi. Rozwiązanie może być znalezione poprzez modlitwę, pokorę wobec Boga.

Sikh powinien być także gotowy do działań na rzecz świątyni lub wspólnoty, stąd też duże zaangażowanie w takie społeczne działania jak celebrowanie Dnia Środowiska.

Źródła:

More than 1,500 gurdwaras etc to celebrate Sikh Environment Day 2013