Papież wybrał imię na cześć św. Franciszka z Asyżu

Papież Franciszek, foto: PAP/EPA/MICHAEL KAPPELER

W środę 13 marca 2013 wybrano nowego papieża Kościoła katolickiego. Jest nim jezuita, kardynał Jorge Mario Bergoglio z Argentyny. Nowy papież przyjął imię Franciszek – żaden z wcześniejszych papieży nie nosił jeszcze tego imienia.

Kardynał Timothy Dolan przekazał dziennikarzom, że imię zostało przez papieża wybrane na cześć świętego Franciszka z Asyżu. Kardynał podkreślił dbałość o ubogich i potrzebujących obecną w postawie św. Franciszka:

– Wiemy wszyscy, że święty Franciszek zajmował się biednymi i nędzarzami, taka też będzie jego (papieża) praca.

Niewątpliwie kardynał  Bergoglio wielokrotnie zaskakiwał skromnością. Kiedy w 1998 r. został arcybiskupem Buenos Aires zrezygnował z przysługującej mu limuzyny, jeździł metrem i rowerem. Biskupi apartament zamienił na skromne mieszkanie.

Franciszek z Asyżu prócz pokory i ubóstwa słynął też ze swej postawy wobec zwierząt:

Św. Franciszek z Asyżu dużo wcześniej, niż powstały rezerwaty dla zwierząt, okazywał swoją dobroć wszystkiemu, co żyło: dzikim zwierzętom, ptakom, rybom. To on nazywał ptaki siostrami i żywił mysz, dokuczającą mu w celi. Współczuł maltretowanym zwierzętom, łapanym w sidła ptakom, bitym koniom, głodnym psom. Na zamarzniętych drogach kazał rozsypywać okruchy chleba, a bydłu na Boże Narodzenie dawać dodatkową porcję paszy. W Asyżu na rynku, kiedy biją dzwony na Anioł Pański, po dziś dzień karmi się ptaki.*

W 1979 roku Jan Paweł II ogłosił św. Franciszka patronem ekologów i ekologii.

Możemy mieć nadzieję, że pod tym względem nowowybrany papież także będzie iść w ślady Biedaczyny z Asyżu.

*Cytat pochodzi ze strony Towarzystwa Jezusowego w Polsce, link do pełnego artykułu: http://am.jezuici.pl/med/med9910.htm