List przyjaciół zwierząt do Papieża Franciszka

Wybór przez papieża imienia Franciszek jest znaczący, jest to pierwszy papież noszący to imię i odwołujący się do postaci Franciszka z Asyżu. Wzbudziło to nadzieję wśród osób zajmujących się pomaganiem zwierzętom, że papież zwróci uwagę na problem ich złego traktowania we współczesnym świecie, że dzięki jego przykładowi miłosierdzie i miłość jakimi Św. Franciszek obdarzał zwierzęta, stanie się tematem częściej poruszanym w kościele.

Krakowskie organizacje prozwierzęce zainicjowały napisanie listu do papieża Franciszka życząc mu wielu lat wspaniałego pontyfikatu i prosząc, aby został orędownikiem spraw „tych, którzy nie mogą mówić za siebie, naszych braci mniejszych” , by „pomimo licznych obowiązków pamiętał podczas swego pontyfikatu o ludziach, którzy walczą o lepszy i bezpieczny świat dla przyszłych pokoleń, o to, żeby wykorzenić okrucieństwo i agresję, krzewić współczucie i empatię„.

„Mamy nieśmiałe marzenie, że zajmie Ojciec stanowisko w sprawie złego traktowania zwierząt, których miliony co dzień cierpi z rąk oprawców oraz walki o ochronę środowiska”

Pod listem podpisały się już m.in.: Fundacja Ochrony Zwierząt i Środowiska Lex Nova, Fundacja Zwierzęca Arkadia, oddziały Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami, Fundacja Zwierzęca Polana oraz Bernardyn Fundacja Zwierząt Skrzywdzonych. My także, jako Fundacja Sanctus Nemus, podpisujemy się pod tym listem.

Pełna treść listu dostępna jest na stronie Fundacji Psi Los

Pod listem można podpisać się na stronie Petycje.pl

One Response to “List przyjaciół zwierząt do Papieża Franciszka”

1. Leopoldo Wied napisał(a):

Dobry przykład oby tak dalej.