Asatru Folk Assembly w Polsce pomaga kotom

Asatru Folk Assembly (AFA) to międzynarodowa organizacją zrzeszająca wyznawców bogów Północy . Właśnie powstał jej polski oddział. Organizacja realizuje programy ekologiczne – w Polsce zachęca do pomocy bezdomnym zwierzętom.

Swoje działania dedykują bogini Frei.

W ramach uruchomienia w naszym kraju programu ekologicznego Asatru Folk Assembly postanowiliśmy na początek zachęcić do wsparcia Kociej Przystani z Sosnowca. Jest to nieformalna na razie organizacja założona i bezinteresownie działająca dzięki kilku pasjonatom. Nie dysponuje ona żadnymi dotacjami, każdego dnia walcząc o możliwość pomocy bezdomnym kociakom – pomoc ta skończy się, jeśli Przystani zabraknie pieniędzy na czynsz, karmy dla kociaków albo leków dla tych, które sa aktualnie leczonych. Dlatego też prosimy wszystkich swoich sympatyków i członków z całego świata o wsparcie Kociej Przystani – przede wszystkim w postaci karmy dla kotów (również tej specjalistycznej) i wszelkich środków czystości.”
Program ekologiczny AFA (znajdujący się również w statucie organizacji) z powodzeniem działa od wielu lat w USA, choć tam skala działania organizacji jest znacznie większa i skupia się na promowaniu energii odnawialnej. Działanie na rzecz kotów Afa w Polsce dedykowane jest bogini Frei, która jest patronką i opiekunką kotów. „W AFA pamiętamy, że uratowanie kota lub innego zwierzęcia może być tak samo docenione przez naszych bogów jak najszczerszy rytuał. Bycie asatryjczykiem to nie tylko rytuały i święta ale także a może przede wszystkim sposób życia – działalność ekologiczna powinna być natomiast nierozerwalną częścią naszego życia i społeczności w dzisiejszych czasach.”
Każdy, kto chciałby włączyć się w akcję i wspomóc Kocią Przystań ofiarując karmę i/lub leki może skontaktować się z organizatorami poprzez profil na Facebooku

2 komentarze to “Asatru Folk Assembly w Polsce pomaga kotom”

1. Poganin pisze:

Brawo! W religich pogańskich które powinny być pro-ekologiczne zwykle właśnie tego brakuje!

2. AFA Polska pisze:

Prosze też pamiętać o stronie Kociej Przystani – do nich też można bezpośrednio kierować paczki.