Pikieta przeciwko legalizacji uboju bez ogłuszania – 11. lipca

Już jutro w Warszawie ostatnia pikieta przeciwko legalizacji uboju rytualnego.
Protest 11 lipca, godzina 15.00 pod Sejmem.

W piątek, 12 lipca odbędzie się głosowanie nad rządowym projektem zmiany ustawy o ochronie zwierząt, który ma zalegalizować ubój rytualny.
  Obecne Polskie prawo o ochronie zwierząt zabrania tej praktyki – podobnie jest w  Szwecji i Słowenii. Europejski Trybunał Praw Człowieka stwierdził, że wolności religijne nie są naruszane, jeśli grupy religijne mają dostęp do odpowiedniej żywności. Odstępstwo od obowiązku ogłuszania może dotyczyć tylko wolności religijnej sformułowanej w Europejskiej Karcie Praw Podstawowych – czyli dotyczącej mieszkańców państw członkowskich – Polska może chronić swoimi ustawami tylko wolności religijne swoich mieszkańców.

„W PO DYSCYPLINA WS UBOJU – pisze Ewa Siedlecka w GW: „A więc w Sejmie dojdzie do konfrontacji: część posłów PO zagłosuje przeciw rządowemu projektowi, bo to dla nich kwestia sumienia. Zdaniem Suskiego razem z posłami, którzy się wstrzymają lub nie przyjdą na głosowanie, dysydentów w PO może się zebrać nawet 50. Opozycja – RP, SLD i PiS – zapowiada, że zagłosuje przeciw. Choć ostatnio Solidarna Polska wzywa PiS do poparcia interesu branży mięsnej. Prawnicy sygnalizują, że rządowy projekt, dopuszczając ubój bez ogłuszenia, jest sprzeczny z prawem UE. Dołączył do nich Prokurator Generalny. Z kolei MSZ uznaje, że sprzeczności z prawem UE nie ma.”

Prawie stu profesorów, kilkudziesięciu artystów, pisarzy i dziennikarzy podpisało się pod listem otwartym do posłów o głosowanie przeciwko legalizacji uboju rytualnego w Polsce. Uśmiercanie zwierząt bez ogłuszania to przerażające zło – podkreślili. Sygnatariusze listu zwracają też uwagę, że „dopuszczenie szeroko i zasadnie potępianej techniki uboju nie służy długoterminowym interesom mniejszości religijnych, które się jej domagają, ponieważ nieuchronnie wywołuje niechęć większości społeczeństwa i komplikuje przeciwdziałanie ksenofobii i dyskryminacji”.

Pod listem podpisali się między innymi: prof. Andrzej Friszke, prof. Jan Hartman, prof. Jacek Hołówka, prof. Magdalena Środa i prof. Andrzej J. Blikle. Wśród sygnatariuszy znaleźli się także: Beata Tyszkiewicz, Daniel Olbrychski, Janusz Gajos, Andrzej Seweryn, Andrzej Mleczko, Grażyna Szapołowska, Jacek Fedorowicz, Agata Buzek, Renata Dancewicz, Grażyna Wolszczak, Grzegorz Turnau, Justyna Steczkowska, Krystyna Janda, Monika Olejnik, Grzegorz Miecugow, Agata Młynarska, Martyna Wojciechowska i Bożena Walter.