Plemię Kiowa walczy o swą świętą górę Longhorn

Indiańskie plemię Kiowa zamieszkujące stan Oklahoma w USA stoi w obliczu utraty ważnego elementu swojego duchowego dziedzictwa – świętej góry Longhorn. Porośnięte cedrem Longhorn było od pokoleń miejscem, gdzie członkowie Kiowa przychodzili się modlić oraz zbierać jałowiec (Juniperus virginiana, znany tam jako „red cedar” ) do swoich ceremonii. Można im pomóc podpisując petycję do władz stanu Oklahoma.

„Bóg dał nam tę świętą górę oraz święty cedr i całym sercem ją trzymamy” mówi członek Kiowa Joe Fish.
Prawnie góra nigdy nie należała do plemienia, lecz do prywatnych właścicieli, którzy nie chcieli nigdy jej sprzedać członkom plemienia. Teraz właściciele góry podpisali umową pozwalającą zamienić górę w kopalnię żwiru, który będzie wykorzystywany do budowy autostrad, co w konsekwencji doprowadzi do jej zrównania z ziemią. Oficjalnie plemię Kiowa nie może nic zrobić, aby bronić swojej świętej góry oraz związanych z nią tradycji.
“ Przyjeżdżam tu po to, aby popatrzeć i myślę – Dlaczego? Czy dolar jest aż tak potężny?” rozmyśla Fish.

Można wspomóc walkę plemienia Kiowa podpisując petycję do lokalnych władz. W petycji jest mowa o tym, że góra Longhorn ma wielkie duchowe znaczenie i jest uważana za najświętsze miejsce dla ludu Kiowa. Na górę udają się też członkowie plemion Komanczów, Apaczów i innych indiańskich plemion z Wielkich Równin, by modlić się, a także w poszukiwaniu wizji (visionquest). Jej zrównanie z ziemią będzie wielkim ciosem dla plemion oraz historyczna stratą dla stanu Oklahoma, dlatego proszą o interwencję władze stanowe.

Proszę wesprzyjcie ich

Petitioning The Governor of OK

Stop the Destruction of the Kiowa Indian Tribe’s Sacred Longhorn Mountain

One Response to “Plemię Kiowa walczy o swą świętą górę Longhorn”