Australijskie przedsiębiorstwo górnicze skazane za bezczeszczenie świętego miejsca Aborygenów

Firma OM  Manganese została skazana jako pierwsza w historii  Australii za zbezczeszczenie świętego miejsca Aborygenów i ukarana grzywną 150 tys. dolarów australijskich.

Miejsce to znane jako Dwie Siadające Kobiety (Two Women Sitting Down ) położone jest nad Bootu Creek, na północ od Tennant Creek na Terytorium Północnym w Australii. Manganese OM został oskarżony o spowodowanie zapadnięcia się części terenu, w tym charakterystycznej skały znanej jako Głowa Konia, w lipcu 2011 roku. Kampania miała zezwolenie na prowadzenie kopalni w okolicy, ale powinna była omijać święte miejsca i reagować na zgłoszenia o pojawiających się, na skutek stosowania materiałów wybuchowych, pęknięciach w skałach.

Peter Toth, prezes OM Holdings, który jest właścicielem OM Manganese, powiedział: „Firma nie miała zamiaru niszczyć, czy bezcześcić świętego miejsca. Szczerze żałujemy zniszczeń i ran, które spowodowaliśmy i  przepraszamy opiekunów i tradycyjnych właścicieli.”

Skała Dwie Siadające Kobiety jest związana z ludźmi Kunapa. Przedstawicielka tej społeczności Gina Smith powiedziała: „To zawsze pozostanie dla nas święte miejsce, ale zostało zniszczone, a my nie wiemy, co robić, bo to nigdy dotąd się nie wydarzyło. To było tam od tysięcy lat jako część naszej kultury i naszej historii.”

Autochtoniczni Australijczycy wierzą, że ziemia jest matką stworzenia i jest żywa, oddycha i jest pełna tajemnic i mądrości.

Źródło:

Mining firm desecrated Australia Aboriginal site