Plemię z Indii powstrzymało milionera, który planował stworzyć kopalnię na ich świętej górze Niyamraja

Pochodzący z Indii milioner chciał utworzyć kopalnię boksytu (wytwarza się z niego aluminium) w stanie Odisha, w południowo-wschodnich Indiach.

Jednak przedstawiciele ludu Dongria Kandha, którzy zamieszkują tam od wieków, zdecydowanie odmówili, mimo iż obiecywał miejsca pracy, utworzenie szkół i szpitala. Góra Niyamraja jest dla nich bogiem.

Byli gotowi bronić jej z siekierami przed górnikami. Prawie doszło do wojny domowej, bo inwestycje popierały też lokalne władze i policja stosowała siłowe rozwiązania przeciwko mieszkańcom. Część z nich przesiedlano z terenów, które miała objąć kopalnia. Lokalne władze w pełni popierały plany „modernizacji” prowincji i wprowadzały terror wobec protestujących tubylców. Ludzie, którzy dotychczas żyli zgodnie z naturą, nie chcieli zgodzić się na utratę ziemi pod rozwój górnictwa. Ich święta góra Niyamraja porośnięta jest dżunglą, w której żyją tygrysy, pantery, słonie. Plemię korzysta z bogactwa dżungli, jak również uprawia ziemię.

Lud Dongria żyje w wioskach bez elektryczności, szkół i szpitali. Mimo to stworzyli skuteczny ruch oporu, a ich sprawa dotarła aż do indyjskiego Sądu Najwyższego. Historycznym wydarzeniem w demokracji Indii stało się przeprowadzone w wioskach głosowanie, w którym pozwolono zadecydować mieszkańcom, jak chcą żyć. Wybrali wierność swej świętej górze 🙂

Źródło:

Indian villagers defeat British billionaire over plans to mine sacred mountain