Kazachscy piłkarze złożyli ofiarę z owcy

PETA – organizacja walcząca o prawa zwierząt, zaapelowała do władz UEFA o zakazanie rytualnego uboju podczas europejskich rozgrywek futbolowych. Powodem apelu jest niedawne wydarzenie, kiedy to podczas rozgrywek eliminacyjnych do Ligi Mistrzów kazachski klub piłkarski – Szachtior Karaganda (FC Shakhter Karagandy) tuż przed meczem złożył ofiarę z owcy zabijając ją na stadionie.

Wszystko zdarzyło się na boisku Astan Arena. Mord na zwierzęciu miał być dla Kazachów symbolem szczęścia i prognozą zwycięstwa. Podczas przedmeczowej konferencji prasowej, rosyjski menedżer kazachskiego klubu, Viktor Kumykov potwierdził, że składanie ofiar ze zwierząt przed meczem jest „tradycją” klubu, nie chciał jednak omawiać szczegółów i dokładnego charakteru tych przedsięwzięć. Należy jednak przypuszczać, że krwawy rytuał ma miejsce przed każdym poważniejszym meczem drużyny. W wielu muzułmańskich krajach, a takim jest Kazachstan, ofiara ze zwierzęcia jest postrzegana jako przynosząca powodzenie.

W liście do prezydenta UEFA Michela Platiniegio, PETA wskazuje na słowa zawarte w statucie federacji, które głoszą, że UEFA „patrzy w przyszłość” oraz „stoi na straży gry, piłkarzy oraz wartości”.

„Jesteśmy głęboko poruszeni i zaniepokojeni tym, że zarżnięto owcę w celu zapewnienia szczęścia zespołowi z Kazachstanu „ – podkreśliła w liście Mimi Bekhechi, dyrektor wykonawczy PETA.

„Wierzymy, że pan Platini zgodzi się, iż składanie ofiar ze zwierząt nie powinno mieć miejsca w cywilizowanym społeczeństwie. Mamy też nadzieję, że UEFA zadziała szybko i zdecydowanie i nie dopuści, by rozlew krwi zwierząt stał się jednym z elementów tego pięknego sportu”.

Klub następny mecz gra już w środę, w Glasgow. Czy i tym razem dojdzie do krwawego rytuału?

Aktualizacja: Reakcja UEFA i środowy mecz w Glasgow.

UEFA wyraziła sprzeciw wobec rytualnych praktyk na zwierzętach na swoich stadionach, a także ostrzegła klub Shakhter Karagandy, że w przypadku powtórki tego incydentu zostanie wszczęte postępowanie dyscyplinarne.

„Zostaliśmy poinformowani, że we wtorek 20 sierpnia 2013 roku, na stadionie Astana Arena przed meczem eliminacyjnym Ligi Mistrzów UEFA pomiędzy klubami FC Shakhter Karaganda, a Celtic FC Arena doszło do uboju zwierzęcia.

Mimo, że pewne praktyki mogą być głęboko zakorzenione kulturowo, nie ma dla nich miejsca na arenie sportowej. Dlatego, pragniemy zwrócić Państwa uwagę, że ubój zwierząt na boisku lub stadionie przed, podczas lub po rozgrywkach meczowych UEFA – a także w odniesieniu do rozgrywek UEFA – jest całkowicie niewłaściwy i nie będzie tolerowany.

Ponowne wystąpienie takiego incydentu, będzie nieuchronnie prowadzić do wszczęcia pełnego postępowania przez nasze organy dyscyplinarne.” – pisze dyrektor ds. rozgrywek UEFA Giorgo Marchetti w liście do dyrektora wykonawczego klubu FC Shakhter Karagandy.

Mimi Bekhechi, dyrektorka PETA, która wcześniej wysłała list do UEFA w sprawie uboju, powiedziała:

„Jesteśmy bardzo wdzięczni UEFA za szybką i zdecydowaną reakcję, potępiającą tak archaiczne i okrutne praktyki. UEFA wysłała wszystkim jasny sygnał, że nie ma absolutnie nic sportowego w przemocy wobec zwierząt.”.

Należy także dodać, że w środę 29 sierpnia w Glasgow odbył się kolejny mecz klubu Shakthor Karaganda. Pomimo wcześniejszych zapewnień szefa klubu, Wiktora Kumykowa o szacunku do tradycji i chęci jej kontynuowania, tym razem zdecydowano się nie przeprowadzać rytuału.

Źródło:

Shakter-Celtic sheep cull slammed by PETA

Shakhter-Karagandy-warned-wheep-sacrifice