Zatrzymaj składanie ofiar z sów w Indiach!

Wzrost nielegalnego handlu sowami i składanie ich w ofierze podczas Diwali, hinduskiego Święta Świateł zagraża przyszłości tych zwierząt w Indiach. Przesądy, wiara w magiczne i lecznicze właściwości przyczyniły się do wzrostu popytu na sowy i części ich ciała podczas tego święta. Ekolodzy apelują do indyjskiego rządu o zdecydowane działania przeciw kłusownikom. Podpisz petycję!

Sowy są zabijane w rytuałach mających sprowadzić pomyślność czy odwrócić zły los. Części z ciał sów są wykorzystywane w Indiach do robienia amuletów: mają chronić przed wrogami, pomagać w znalezieniu ukrytych skarbów, czynić niewidzialnym, odkryć przyszłość, chronić przed czarną magią lub przeciwnie, sprowadzać śmierć na wrogów i tak dalej. Nie dziwi też, że części ich ciał wykorzystywane są również w medycynie ludowej np. zjedzenie sowich oczu ma leczyć epilepsję, a sowie mięso ma być afrodyzjakiem. Panuje przy tym pogląd, że im większa i starsza jest sowa, tym wykorzystywanie jej w czarach czy leczeniu będzie skuteczniejsze.
 Najczęściej używane są sowie czaszki, pióra, pazury, serce, wątroba, nerki, krew, oczy, dziób, tłuszcz, łzy, jaja, mięso i kości. Uważa się, że kępki piór z uszu sowy mają dodatkowe magiczne właściwości. Setki ptaków są chwytane i nielegalnie sprzedawane mimo zakazu handlu i polowania na wszystkie gatunki indyjskich sów, który obowiązuje od 1972 roku, ale prawo to trudno jest wyegzekwować w rozległych Indiach. Zwierzęta są potem wypychane, wykorzystywane do czarnej magii, spektakli ulicznych, polowania na inne ptaki – ich jaja służą nawet czasem jako waluta w grach hazardowych, a części ciała sprzedaje się jako lekarstwa w medycynie ludowej – donosi Abrar Ahmed, ekspert w dziedzinie nielegalnego handlu ptactwem w Indiach.

Sowy są szczególnie zagrożone w okresie poprzedzającym święto Diwali, podczas którego czci się boginię bogactwa i mądrości Lakszmi. Sowa jest uznawana za świętego ptaka Lakszmi i uznawana za symbol pomyślności – na nieszczęście dla samych sów.

Masowe zabijanie sów może stanowić również zagrożenie dla ekosystemu. „Sowy pełnią niezwykle pożyteczną rolę przyczyniając się do tępienia gryzoni i dużych owadów. W kraju w którym 60% obywateli jest uzależniona od rolnictwa ptaki drapieżne powinny być objęte szczególną ochroną – ich rola jest nie do przecenienia” – mówi Ahmed.

Na portalu Care2 Petitionsite znajduje się petycja do rządu Indii wzywająca do współpracy z ekspertami w celu podjęcia działań przeciw kłusownikom. Ważne jest też, aby w Indiach doprowadzić do powstania większej ilości ośrodków rehabilitacyjnych dla rannych sów, tak aby jak najszybciej mogły wrócić na wolność. Zwierzęta te wymagają specjalnej ochrony, jeśli mają mieć przed sobą przyszłość!
Podpisz petycje!

Oprac.: Viking & Alicja Barcikowska