Ubój rytualny w Bohonikach

We wtorek 15 października muzułmanie obchodzili święto Kurban Bajram, czyli Święto Ofiarowania. Tradycją jest, że dochodzi wtedy do uboju rytualnego. Mufti Tomasz Miśkiewicz przyznał, że w Bohonikach (Podlaskie) zabito w ten sposób jednego baranka. Obrońcy praw zwierząt protestowali.

Przedstawiciele OTOZ Animals, w asyście mediów, chcieli udaremnić ubój rytualny, nie zostali jednak wpuszczeni na posesję, gdzie znajduje się Dom Pielgrzyma, gdyż jest to teren prywatny. Policja, pomimo wcześniej otrzymanych zgłoszeń o możliwości popełnienia przestępstwa, nie zjawiła się na miejscu. Sprawa braku reakcji policji będzie wyjaśniana przez MSW.

Mufti Tomasz Miśkiewicz oświadczył potem w programie „Tak jest”, że podczas Kurban Bajram w Bohonikach zabito zwierzę. – Zwierzęta ofiarne były w Bohonikach niedaleko meczetu, część z tych zwierząt, część w innym miejscu. Ze względu na sytuację i zakłócenie obchodów świąt muzułmańskich została złożona jedna ofiara ze zwierzęcia. Dokonaliśmy tego symbolicznie, by tradycja i dziedzictwo kulturowe Tatarów, muzułmanów polskich przetrwały – powiedział.

Dla Muftiego Miśkiewicza tradycja obchodów Święta Ofiarowania (Kurban Bajram) przez polskich Tatarów postrzegana jest jako dźwignia do legalizacji uboju rytualnego w celach komercyjnych i eksportowych. Jego żona prowadziła firmę certyfikującą mięso halal na eksport.

W Prokuraturze Rejonowej w Sokółce zostały już złożone zawiadomienia dwóch stron sporu. Prokuratura zajmie się zawiadomieniem Muzułmańskiego Związku Religijnego w RP o podejrzeniu zakłócenia obchodów islamskiego Święta Ofiarowania w Bohonikach. Wcześniej trafiły tam zawiadomienia obrońców praw zwierząt o popełnieniu przestępstwa. W Polsce ubój rytualny jest prawnie zakazany od 1 stycznia 2013 roku. Według ustawy o ochronie zwierząt, ubój może być dokonywany tylko w rzeźni i tylko po uprzednim ogłuszeniu zwierzęcia. Niestosowanie się do przepisów jest przestępstwem jako znęcanie się nad zwierzęciem i podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności, albo pozbawienia wolności do 2 lat.

W sierpniu Związek Gmin Wyznaniowych Żydowskich złożył skargę do Trybunału Konstytucyjnego na decyzję Sejmu, zakazującą uboju. Sprawa jest w toku. Środowiska związków muzułmańskich i związków żydowskich podjęły wspólne działania na rzecz przywrócenia prawa do uboju rytualnego w Polsce. Wspólnie wystąpiły do Rzecznika Praw Obywatelskich z prośbą o zapewnienie ochrony do wyznawania religii, a także do praktykowania form kultu jakim dla nich jest ubój rytualny. Niestety wniosek ten spotkał się także z poparciem Konferencji Episkopatu Polski.

Dla równowagi warto wspomnieć o muzułmańskiej gminie wyznaniowej w Kruszynianach, której przewodniczący Bronisław Talkowski stwierdził, że ubój rytualny w tym roku nie będzie tam przeprowadzany. – Zalecaliśmy, by przestrzegać prawa, które na dzisiaj jest takie, a nie inne. Łamanie prawa i tworzenie demonstracji na razie nie wchodzi w rachubę – powiedział Talkowski. Przyznaje, że to dla muzułmanów trudna sytuacja, bo ofiara ze zwierząt w Święto Ofiarowania jest tradycją i nakazem religijnym.

Źródła:

Spór o ubój rytualny w Bohonikach. „Mufti kpi sobie z prawa”