Biały łoś uhonorowany w ceremonii rytualnej tubylczej społeczności Mi’kmaq

W leżącej nad Atlantykiem, kanadyjskiej prowincji Nowa Szkocja przeprowadzono ceremonię uhonorowania białego łosia, zabitego przez myśliwych, którzy nie zdawali sobie sprawy, że jest to święte zwierzę ludu Mi’kmaq.

W październiku, w Cape Breton, w Kanadzie zostało zabite zwierzę szczególne – biały łoś. Unikatowe, nie tylko ze względu na rzadkość jego występowania, ale także z powodu znaczenia, jakie miało dla społeczności tubylczej – ludu Mi’kmaq.

Białe zwierzęta, uznawane przez ten lud za duchowe, za posłańców Stwórcy, są święte w kulturze Mi’kmaq. Z tego powodu zdjęcie zabitego łosia zamieszczone na portalu społecznościowym przez nieświadomych tego faktu myśliwych  wywołało konsternację oraz oburzenie wielu ludzi.
Tubylcy wierzą, iż skrzywdzenie białego łosia sprowadza nieszczęście. Uważają, że zwierzęta te mogą być ich przodkami, którzy w tej formie nawiedzają lokalną społeczność, aby poinformować o jakimś istotnym, nadchodzącym wydarzeniu. Zabicie go jest uznane za oznakę braku szacunku.

Bob Gloade, wódz tubylczej społeczności przekazał do informacji publicznej, że jeszcze niedawno trzy białe łosie były widziane w Nowej Szkocji. Aktualnie jednak już tylko jedno zwierzę pozostaje na wolności w lasach. Jeden łoś zachorował i został uśpiony z polecenia Departamentu Zasobów Naturalnych, podczas gdy drugi został właśnie zabity przez myśliwych.
Białe łosie od lat pozostawały pod ochroną ludu Mi’kmaq, jednak na skutek ostatnich wydarzeń, aktualną stała się inicjatywa objęcia ostatniego białego łosia ochroną prawną. Ewentualnie, wódz społeczności autochtonicznej rozpatruje możliwość relokalizacji zwierzęcia do parku przyrody, gdzie nie spotkałoby ono myśliwych.
Bob Gloade potwierdził także, że myśliwi, którzy zabili łosia w Cape Breton, przeprosili za swój czyn, a także wydali skórę zwierzęcia. Została ona uczczona podczas czterodniowej rytualnej ceremonii.

Źródła:
Hunters Kill Rare Albino ‘Spirit Animal’

Grieving Mi’kmaq Begin Four-Day Ceremony for White Moose Gunned Down by Trophy Hunters