Ekoporady na Wszystkich Świętych

Portal Święto Stworzenia zamieścił ekologiczne porady jak w bardziej przyjazny dla środowiska sposób ozdabiać nagrobki i dbać o cmentarze, które często są też pięknymi parkami i „zielonymi płucami” naszych miast.

Po pierwsze zaleca jak najmniej sztuczności! Prawdziwe, naturalne kwiaty ulegną biodegradacji w przeciwieństwie do sztucznych, które dodatkowo mogą zawierać dużo metali ciężkich. Lepiej jest przygotować wiązankę samemu, twórczo wykorzystując kwiaty z ogrodów, łąk. o zdecydowanie dobry pomysł: O tej porze roku proponujemy wiązanki z pomarańczowymi dodatkami, kwiatem hortensji, dziką różą, symbolicznym bluszczem i liśćmi dębu (np. czerwonego). Tego typu oryginalne, piękne i jesienne bukiety wyróżniają się pośród sztampowych propozycji oraz gotowych i drogich wiązanek.

Z kolei zamiast kupować nowe znicze, warto uzupełnić te stare wkładem wielokrotnego użytku.

Zalecana jest też rezygnacja z toksycznej chemii, silnych detergentów zanieczyszczających glebę i przenikających do wód podziemnych, na rzecz środków czyszczących bardziej ekologicznych np. na bazie octu.

Wreszcie trzeba pamiętać o segregacji odpadów. Zgodnie z nowymi zasadami gospodarki odpadami (od 1 lipca 2013 r.) na cmentarzach znicze, kwiaty, doniczki, folie i in. należy wyrzucać do odpowiednich pojemników na segregację.

Więcej na:
Kilka porad na Wszystkich Świętych…