Modlitwa Desmonda Tutu za lwy

Desmond Tutu, południowoafrykański biskup anglikański, zwierzchnik tamtejszego Kościoła, który wsławił się w latach 80. XX wieku jako przeciwnik apartheidu. Teraz modli się za afrykańskie lwy.

Desmond Tutu przeforsował wprowadzenie do konstytucji RPA zakazu dyskryminacji i w wielkim stopniu przyczynił się do pojednania między białymi i czarnymi, co uchroniło RPA przed chaosem konfliktu etnicznego.

Tutu został pierwszym czarnym arcybiskupem południowoafrykańskiego Kościoła anglikańskiego. Jest obrońcą osób homoseksualnych, które są w Afryce wyjątkowo prześladowane, aktywnie działał na rzecz ich równouprawnienia. Działacz na rzecz praw człowieka i czołowy przedstawiciel ruchu prewencji HIV/AIDS w Afryce. W 1984 został laureatem Pokojowej Nagrody Nobla.

Teraz arcybiskup Desmond Tutu zabrał głos w obronie dzikich zwierząt, a szczególnie lwów, które są zabijane przez kłusowników. Wygłosił modlitwę za nie, która transmitowana będzie przy okazji światowej akcji protestacyjnej Marsz dla lwów. Protest ten ma na celu powstrzymanie nie tylko kłusownictwa, ale i polowań na lwy dla rozrywki. W Południowej Afryce organizuje się zamknięte polowania (canned hunting) na specjalnie w tym celu hodowane lwy.  Zwierzęta na zagrodzonym terenie nie mają szans na ucieczkę. W wielu miejscach na świecie 15 marca organizowany jest Marsz Dla Lwów, którego głównym celem jest podniesienie świadomości społecznej o tych polowaniach i doprowadzenie do zakazu ich organizowania. Więcej o tym: Globalne protesty w obronie lwów

Modlitwę Desmonda Tutu można obejrzeć na YT