Pierwsza islamska fatwa w obronie zagrożonych gatunków

Indonezyjska Rada Ulama (Indonesian Council of Ulama – najwyższa rada muzułmanów w Indonezji) wydała w styczniu fatwę, czyli edykt, wzywający 200 milionów muzułmanów w tym kraju do podjęcia aktywnej roli w ochronie zagrożonych gatunków, w tym tygrysów, nosorożców, słoni i orangutanów. Potępia też nielegalny handel nimi.

Fatwa ta jest pierwszą tego typu na świecie i będzie towarzyszył jej program edukacyjny, by pomóc społeczności wcielić ją w życie. Edykt wzmacnia też politykę indonezyjskiego rządu w sprawie zachowania i ochrony zagrożonych zwierząt.

„Ta fatwa ma być wyjaśnieniem, a także zbiorem wskazówek dla wszystkich muzułmanów w Indonezji, jak z punktu widzenia prawa szariatu wyglądają kwestie związane z ochroną zwierząt” powiedział Dr Hayu Prabowo, przewodniczący agencji Indonezyjskiej Rady Ulama ds. Dbania o Środowisko i Zasoby Naturalne. „Zwierzęta są postrzegane w islamie jako kluczowe elementy ekosystemu, który w końcu przynosi korzyści również jako źródło utrzymania człowieka,” dodaje dr Hayu. „[Dzikie zwierzęta] są tworami Boga, jak my. To jest haram [zabronione], aby je zabijać, a utrzymanie ich przy życiu jest częścią kultu Bożego.”

Chociaż fatwa nie jest prawnie wiążąca w indonezyjskim prawie świeckim, jest ona mocno oparta na islamskim prawie i tradycji i jest wiążąca w tym kontekście. Daje mocne wskazówki muzułmańskiej ludności Indonezji na temat ochrony przyrody, wpisując się w ich podstawowe wierzenia i wartości.

Fatwa została opracowana przez Indonezyjską Radę Ulama w porozumieniu z ekologami z kilku międzynarodowych organizacji, miedzy innymi WWF (World Wildlife Fund ) i naukowcami zrzeszonymi w Uniwersytecie Narodowym w Dżakarcie. Indonezja poniosła w ostatnich dziesięcioleciach ogromne straty w środowisku przyrodniczym. Największe zagrożenie dla dzikich gatunków stwarza masowy wyrąb lasów równikowych, zakładanie na ich terenach plantacji oraz polowania. W środowisku naturalnym pozostało teraz mniej niż 500 tygrysów, 400 nosorożcy, kilka tysięcy słoni i tylko kilka tysięcy orangutanów w całym kraju.

„Mamy nadzieję, że ogłoszenie tej fatwy w najludniejszym muzułmańskim kraju świata zainspiruje muzułmanów także w innych krajach do ochrony zagrożonych gatunków i ich siedlisk” powiedział sekretarz generalny Alliance of Religions and Conservation, Martin Palmer.
Źródła:

Indonesian clerics issue fatwa to protect endangered species

Indonesia’s fatwa shows religious duty can be a route to sustainable behaviour