Strażnicy lwów

Wojownicy Masajów tradycyjnie są obrońcami swojej społeczności, z reputacją nieustraszonych zabójców lwów – kiedyś zabicie lwa traktowane było w tej społeczności jako swoisty rytuał inicjacyjny dla chłopca, który stawał się wojownikiem. Jednak drastyczny spadek liczebności lwów sprawił, że obecnie Masajowie coraz rzadziej zabijają lwy, a zaczęli wchodzić w rolę ich strażników. Pracują na rzecz ochrony wielkich kotów i pomagają społeczności w interakcji z tymi drapieżnikami.

Strażnicy lwów monitorują ruchy lwów (dzięki zakładanym tym kotom obrożom z nadajnikami), ostrzegają pasterzy, gdy drapieżniki są w okolicy, pomagają odzyskać zagubione zwierzęta gospodarskie, wzmacniają ich zagrody. Wspólnie działania te prowadzą do zmniejszenia strat zwierząt hodowlanych, co z kolei poprawia warunki życia mieszkańców i tworzy atmosferę tolerancji dla lwów i innych dzikich zwierząt.
Na poniższym filmie można zobaczyć jak wygląda praca strażnika lwów. Niezwykłe połączenie tradycji z nowoczesnością, a w tle wspaniała afrykańska sawanna i oczywiście lwy
watch?v=EJ3DFvQQl8g#t=96
Narratorem jest Masaj zaangażowany w projekt: Lwy są jak moje krowy. Teraz mogę je „doić” i zapewnić utrzymanie mojej rodzinie. Dla wielu lew jest wrogiem. Dla innych stał się wielkim przyjacielem. Od wieków człowieka i lew dzielili te same ziemie w Afryce. Dziś konflikt między nimi jest tak poważny, że spowodował ogromny spadek lwiej populacji.

Lwy atakują i zabijają bydło i z tego powodu są zabijane włóczniami, sidłami lub truciznami. Na lwy poluje się także z powodu handlu częściami ich ciał, które są sprzedawane cudzoziemcom lub spożywane lokalnie. Ludzie zajmują coraz więcej miejsca , pozostawiając niewiele przestrzeni dla lwów i dzikich zwierząt, na które te koty mogłyby polować. 60 lat temu było ponad pół miliona lwów w Afryce, a dziś jest ich mniej niż 30 tysięcy. Wkrótce konflikt między lwami a ludźmi się skończy, bo nie będzie już lwów na wolności. Kiedy jednak tak się stanie turyści przestaną przyjeżdżać, aby zobaczyć dzikie zwierzęta i wiele osób straci pracę. Bez lwów, kraje afrykańskie utracą dochody z turystyki. Bez lwa żyjącego w środowisku, natura afrykańska stanie się niezrównoważona i naturalna harmonia miedzy roślinożercami a drapieżnikami zawali się. Bez dzikich lwów, człowiek straci swój symbol siły, piękna i mocy. Wiele kultur afrykańskich, które czczą lwy, będzie cierpieć niezastąpioną stratę. Spadek liczebności tych drapieżników musi zostać natychmiast zatrzymany, by uchronić je przed wyginięciem.

Program Strażnicy lwów ( Lion Guardians) został stworzony, aby pomóc powstrzymać gwałtowny spadek liczby lwów. Program ten bazuje na wartościach kulturowych Masajów. Tradycyjnie wojownicy Masajów działali jako obrońcy swego ludu, bronili społeczności przed zagrożeniami z przyrody i innych plemion. Strażnicy lwów używają tych silnych wartości kulturowych i angażują masajskich wojowników, wykorzystując też ich tradycyjną wiedzę ekologiczną o środowisku, aby pomóc w obronie zwierząt gospodarskich przed atakami lwów i zapobiegać konfliktom między ludźmi a tymi drapieżnikami. Masajowie zaangażowani w program otrzymują wynagrodzenie, uczą się wielu umiejętności (jak obsługa GPS), sami nazywają lwy, które pilnują i są z nich dumni. Zyskują też większy szacunek w swojej społeczności, gdyż ich praca postrzegana jest jako prestiżowa i przynosi korzyści całej wspólnocie.

Źródło:
Masai warriors turn from killing to protecting lions