Pierwsze wegetariańskie miasto na świecie

Po strajku głodowym dźinijskich mnichów, aby zakazano uboju zwierząt, samorząd ogłosił indyjskie miasto Palitana strefą wolną od mięsa. Niezadowolona z tego jest mniejszość muzułmańska.

Dźinizmu jest jedną z najstarszych, wyznawanych też współcześnie religii na świecie, powstał w Indiach około VI w p.n.e. Głosi jako jedną z podstawowych zasad ahimsę – powstrzymanie się od zadawania cierpienia wszelkim istotom żywym. W Indiach praktykuje go około 5 mln osób.

„Wszyscy na tym świecie – czy zwierzęta czy ludzie, czy mał istoty – wszyscy mają przyznane prawo do życia przez Boga”, mówi Virat Sagar Maharaj, mnich dżinijski. „Więc kim jesteśmy, aby odebrać to prawo od nich? Zostało to zapisane w świętych księgach wszystkich religii, zwłaszcza dżinizmu.”

Górzyste miasto Palitana w stanie Gujarat, w zachodniej części Indii, jest świętym miejscem dla wyznawców dźinizmu, celem pielgrzymek. Na świętej górze znajduje się tam ponad 900 świątyń. Samo miasto zamieszkuje około 175 tysięcy mieszkańców, spośród których większość nie chciała zabijania zwierząt w świętym mieście. Ostatnio 200 dźinijskich mnichów rozpoczęło strajk głodowy, grożąc poszczeniem aż do śmierci, aż miasto zostało uznane za strefę całkowicie wegetariańską. „Mięso zawsze było łatwo dostępne w tym mieście, ale jest to niezgodne z nauczaniem naszej religii”, mówi Sadhar Sagar, wierzący dźinista. „Zawsze chcieliśmy całkowitego zakazu niewegetariańskiego jedzenia w tym świętym miejscu.” 14 sierpnia rząd Gujarat oświadczył, że Palitana jest „strefą wolną od mięsa.” Ustanowiono całkowity zakaz sprzedaży mięsa i jaj, a także zakaz uboju zwierząt w granicach miasta.

To zwycięstwo dla wegetarian, ale nie cieszą się z niego okoliczni rybacy i muzułmańska mniejszość, licząca około jedną czwartą mieszkańców. Chcą odwoływać się od tej decyzji władz lokalnych.

Źródło:

In India, The World’s First Vegetarian City