Podczas święta mogą zabić nawet ćwierć miliona zwierząt! Zaprotestuj

Nawet do 250 000 zwierząt zginęło w trakcie nepalskiego festiwalu Gadhimai, który ostatnio miał miejsce w 2009 roku. W listopadzie tego roku ta rzeź odbędzie się ponownie.

Festiwal Gadhimai odbywa się co 5 lat w Bariyarpur , w dystrykcie Bara na południu Nepalu. Odbywa się na nim największa ofiara ze zwierząt na świecie: dla hinduskiej bogini Gandhimai zabija się około 250 tys. zwierząt: bawołów, świń, kóz, kur i gołębi. Wyznawcy wierzą, że ofiara odwróci zło i zapewni im pomyślność.

Rzeź odbywa się w wielkiej zagrodzie, do której spędzone są wszystkie zwierzęta. Kiedy przychodzi dzień rzezi, około 200 rzeźników wchodzi na teren zagrody, trzymając noże. Następnie ścinają zwierzętom głowy przy ich pełnej świadomości. Wiele zwierząt nie ginie od jednego ciosu, czasem trzeba nawet kilka cięć. Niektóre raporty pokazują także, że bawoły przewraca się najpierw na ziemię przez podcięcie ścięgien w ich nogach. Co więcej, takie warunki, gdzie tysiące obcych zwierząt jest stłoczonych razem sprawiają, że dla zwierząt jest to ogromny stres i strach spotęgowany tylko tym, że widzą inne zwierzęta zabijane tuż obok nich.

Przez 250 lat trwał w takiej formie, bez żadnych protestów, jednak od czasu, gdy fakty dotyczące tego niehumanitarnego i masowego zabijania zwierząt stały się znane szeroko na świecie, aktywiści na rzecz zwierząt zdecydowanie protestują przeciwko tej okrutnej tradycji. Wiele organizacji protestuje przeciwko takiemu poświęcaniu zwierząt. Także część hindusów, ponieważ hinduizm nie aprobuje zabijania żywych istot. Brutalne poświęcanie niewinnych zwierząt w imię jakiejkolwiek religii nie powinno mieć miejsca.

Rząd Nepalu zapewnia spore wsparcie finansowe dla tego festiwalu, co sprawia, że wydarzenie to można zorganizować na naprawdę wielką skalę. W 2009 r. rząd zapłacił w przeliczeniu na złotówki ponad 160 000 zł na poświęcenie zwierząt. To prawie 50 razy więcej niż roczna minimalna pensja w tym kraju.
Podpisz petycje do rządu w Napalu:

po angielsku

po polsku

Film na YT – uwaga, zawiera drastyczne sceny

10 komentarzy to “Podczas święta mogą zabić nawet ćwierć miliona zwierząt! Zaprotestuj”

1. Agnieszka pisze:

Animals have feelings , they feel like men , they are ower brothers .

2. Anna Pogoda pisze:

Proszę zaprzestać natychmiast masowej rzezi zwierząt, takie praktyki są niehumanitarne i nieludzkie … :(((

3. katarzyna pisze:

dajcie żyć

4. Ewelina pisze:

Oszczędźmy cierpienia

5. asia bury pisze:

Stop killing animals

6. Danuta Piechulek pisze:

STOP!!! STOP!! STOP!!

7. Kinga Matusiak pisze:

Stop animal sacrifice Gadhimai Festival Nepal mass animal sacrifice

8. masakra nie dopuszczalna nie zgadzam się.