This page is hosted for free by cba.pl, if you are owner of this page, you can remove this message and gain access to many additional features by upgrading your hosting to PRO or VIP for just 5.83 PLN.
Do you want to support owner of this site? Click here and donate to his account some amount, he will be able to use it to pay for any of our services, including removing this ad.

Cmentarze dla zwierząt

Każdy miłośnik zwierząt staje prędzej czy później przed koniecznością pożegnania się i pochówku swego ulubieńca. Pies, kot, papużka czy królik, które były traktowane jako członek rodziny umierają i nagle – w świetle polskiego prawa – stają się groźnym odpadem.

Zgodnie z przepisami, powinny być zutylizowane (jako”odpady niebezpieczne kategorii 1″, czyli razem np. z odpadami medycznymi – poszpitalnymi) w przemysłowych spalarniach, a nawet we współspalarniach (gdzie spala się równocześnie i inne „rzeczy”) działających najczęściej na wysypiskach i prowadzonych przez komunalne zakłady oczyszczania miast. Bywają też spopielane w spalarniach przy większych klinikach weterynaryjnych. Duża część opiekunów zwierząt nie godzi się jednak na traktowanie ich zwłok jak śmieci. Ci, którzy mają własny ogród czy działkę, często grzebią zwłoki na swoim terenie. Inni, nielegalnie, zakopują je gdzieś w lesie.

Na przeciw potrzebom opiekunów, by godnie pochować zwierzę, wychodzą z ofertą cmentarze dla zwierząt – wydzielone miejsca pochówku zwierząt domowych. Przez ustawodawców stosowany jest też termin „grzebowisko”. Najwięcej cmentarzy zwierząt znajduje się w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. W nowożytnej Europie pierwszym oficjalnie otwartym cmentarzem zwierząt był londyński cmentarz na terenie Hyde Parku, otwarty w 1881 roku. Bardzo znany obiekt tego typu to założony w 1899 roku Cimetière des Chiens wAsnières we Francji. Cmentarz ten istnieje do dziś i służy za miejsce spoczynku ponad 50 tys. zwierząt, głównie psów. Takie cmentarze umożliwiają opiekunom nie tylko godny pochówek przyjaciela, ale i pewną formą uczczenia i upamiętnienia go, choćby poprzez tabliczkę z imieniem. Wielu właścicieli odwiedza przynajmniej raz w roku grób swego pupila.

W Polsce takich cmentarzy jest cały czas bardzo mało. Cmentarz „Psi Los” w Koniku Nowym koło Halinowa, pod Warszawą jest najstarszym cmentarzem zwierząt działającym w Polsce od 1991 r. Jest na nim pochowanych już kilka tysięcy domowych przyjaciół. Inne to cmentarz „Tęczowy Most” w Szymanowie koło Wrocławia (od 2002 r.), w Rzędzianach koło Białegostoku (od 2005 r.) czy w Ropczycach koło Rzeszowa (od 2008 r.). Są one inicjatywami prywatnymi.

Lista legalnie działających cmentarzy zwierząt domowych dostępna jest na stronie Głównego Inspektoratu Weterynaryjnego

Wiele lokalnych środowisk próbuje doprowadzić do powstania na swoim terenie takiego cmentarza, ale na razie tylko w nielicznych miastach powstały grzebowiska. Na przykład Fundacja Czarna Owca Pana Kota zbiera podpisy pod petycją do władz Krakowa o utworzenie cmentarza dla zwierząt w okolicach Krakowa, by móc w godny sposób rozstawać się ze zwierzętami, które były częścią naszego życia, czyniły je lepszym, czasami mniej samotnym.

Źródła: