Sprawozdanie z działań Fundacji Sanctus Nemus w roku 2014

Rok 2014 był drugim rokiem działania Fundacji Sanctus Nemus. Rok udany, pod znakiem edukacji ekologicznej.

Zrealizowaliśmy trzy projekty współfinansowane ze środków budżetu Miasta Krasnystaw:

Troszczę się o zwierzęta

Był to cykl zajęć z edukacji ekologicznej w przedszkolach i szkołach na terenie Krasnegostawu (15 zajęć). Ich tematyka  obejmowała między innymi zapobieganie bezdomności zwierząt, promowanie sterylizacji, czipowania psów oraz adoptowania bezdomnych zwierząt. Zorganizowaliśmy dla uczniów konkurs „Zwierzaka uratujesz, gdy go adoptujesz”.

Czysty Wieprz krasnostawską wizytówką

Zorganizowaliśmy dwukrotnie spływ kajakowy rzeką Wieprz. W trakcie spływu uczestnicy zbierali śmieci z nurtu i brzegów rzeki. Kajaki użyczyła nam firma Kanukam, tak więc uczestnictwo w spływie było bezpłatne. Pierwszy spływ odbył się na otwarcie sezonu kajakowego, 10 maja. Uczestniczyło w nim 18 osób. Drugi eko spływ miał miejsce 6 września i wzięło w nim udział 16 osób. Każdy spływ zakończył się piknikiem z wegetariańskim poczęstunkiem.

Wakacyjna przygoda z ekologią

Trzykrotne przeprowadzenie zajęć warsztatowych o kreatywnym recyklingu, każdorazowo z grupą 8 dzieci, na których robiliśmy dinozaury z tektury, butelek PET i bandaży gipsowych oraz rajd pieszy, w którym uczestniczyło 10 dzieci, który odbył się 20.09.2014 r.

Udało się zorganizować Festiwal Planete+Doc w Krasnymastawie (16-18.05.2014). Ogólnopolskim organizatorem festiwalu jest Fundacją Okonakino z siedzibą w Warszawie, lokalnie organizatorzy to Fundacja SN i Krasnostawski Dom Kultury. W trakcie festiwalu wyświetlono 6 filmów dokumentalnych, z których dwa poruszały tematykę ekologiczną, pozostałe praw człowieka i edukacji.

Ponadto przeprowadziliśmy liczne zajęcia z edukacji ekologicznej:

–        dwukrotnie zajęcia dla dzieci na półkoloniach w Rejowcu Fabrycznym (28.01.2014 i 05.08.2014 ). Tematyka  była szeroka: dokarmianie ptaków i wykonanie recyklingowego karmnika z butelek PET, dbanie o zwierzęta domowe, ciekawostki ze świata zwierząt.

–        12 maja w ramach Tygodnia Wegetarianizmu wykład pt. „Wegetarianizm – z czym to się je…?” dla trzech klas gastronomicznych w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 im.T.Kościuszki w Krasnymstawie.

–        22. sierpnia  prelekcja w Areszcie Śledczym w Krasnymstawie dla aresztantów. Tematem była ochrona przyrody w sieci Natura 2000 na przykładzie obszaru Izbicki przełom Wieprza.

–        15. listopada warsztaty pt. Ptaki w mieście  dla grupy dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym w Krasnymstawie.

Edukacji ekologicznej oraz promocji wegetarianizmu służyły też kilkukrotnie zorganizowane stoiska na imprezach masowych w powiecie krasnostawskim.

Ponadto na stronie Fundacji zostało opublikowanych 15 artykułów dotyczących relacji miedzy religiami a ekologią i ochroną zwierząt.

Zebraliśmy 1100 podpisów pod petycją do ambasadora Japonii w sprawie polowań na delfiny i małe wieloryby w wodach Japonii. Niestety, nie otrzymaliśmy na nią żadnej odpowiedzi.

Włączyliśmy się też w akcję zbierania podpisów pod protestem przeciwko próbie ponownej legalizacji uboju rytualnego.

Przy lokalnych inicjatywach, realizowanych w powiecie krasnostawskim, rozwijaliśmy współpracę z Krasnostawską Grupą Fundacji VIVA!, Krasnostawskim Stowarzyszeniem na Rzecz Osób Niepełnosprawnych, Stowarzyszeniem Free Wings i Stowarzyszeniem Izbica XXI.

Więcej o działaniach Fundacji (+ zdjecia) na stronie  Sanctus Nemus, zakładka Działania

Oby rok 2015 był równie udany! 🙂