Pierwszy od wieków święty gaj w Polsce?

Rodzimy Kościół Polski zbiera pieniądze na zakup ziemi z przeznaczeniem na cele kultowe. Jeśli im się uda, po wiekach na polskiej ziemi znów wyrośnie poświęcony przodkom święty gaj.

Ogólnopolski projekt zakupu ziemi otrzymał nazwę „Rodzimowiercy na swoim”. Marzeniem inicjatorów jest ulokowany na niej święty gaj i świątynia (chram), w której spotykać się będą czciciele Świętowita, Peruna, Welesa, Mokoszy oraz pozostałych słowiańskich bóstw, będących częścią naszego polskiego dziedzictwa. By ludzie poszukujący kontaktu z naturą czuli się tam jak u siebie.
Piszą: Wyobraźcie sobie czysty ekologicznie teren w centralnym miejscu którego szumi Święty Gaj, a w nim skryta jest niewielka, kryta gontem, poświęcona odwiecznym słowiańskim bóstwom, świątynia. W pewnym oddaleniu wznosi się drewniany gród z przycupniętą w jego cieniu całoroczną wioską. Nie jest to jednak kolejny skansen lecz rzeczywiste miejsce, w którym oprócz zachowania rodzimej kultury nadal podtrzymywane są słowiańskie wierzenia. Gdzie rekonstrukcja historyczna jest jednym, lecz nie jedynym ważnym, elementem życia społeczności pozostającej w zgodzie z tradycją swoich przodków, a jednocześnie nie będącej oderwaną od współczesnej rzeczywistości. Społeczności, żyjącej w myśl prostej zasady: „rób co chcesz bylebyś przy tym nie krzywdził innych.

Pierwszym etapem projektu jest zbiórka na serwisie Polak Potrafi, która ma na celu promocję głównego celu, jakim jest zakup ziemi. Zbiórka okazała się dużym sukcesem. Do jej końca pozostało jeszcze kilka dni, a założony cel finansowy został już zrealizowany w ponad 300%. Wszystkie środki zebrane po przekroczeniu progu minimalnego trafią na główny cel projektu, czyli bezpośrednio na zakup ziemi.

Ci, którzy z różnych względów nie mogą dokonać wsparcia akcji w ramach serwisu Polak Potrafi, mogą wpłacić pieniądze bezpośrednio za pośrednictwem konta:
Rodzimy Kościół Polski
PKO BP. SA Oddział I Końskie
(koniecznie z dopiskiem w tytule przelewu: „Rodzimowiercza Ziemia”)

Na bieżąco o akcji można przeczytać na Facebooku https://www.facebook.com/PolskaZiemiaRodzimowiercza

3 komentarze to “Pierwszy od wieków święty gaj w Polsce?”

1. Aktualizacja napisał(a):

Aktualnie projekt jest realizowany również za pośrednictwem strony https://zrzutka.pl/rodzimowierczaziemia