La lacrima di Dio – Łzy Boga

Książka „La lacrima di Dio, czyli 77 pytań do Animalpastora” Tomasza Jaeschke to wzruszająca i głęboko chrześcijańska odpowiedź na najpoważniejsze wyzwanie moralne i duchowe naszych czasów – naszą relację ze Stworzeniem, ze zwierzętami.

Tomasz Jaeschke znany jest szerzej jako Animalpastor. To były ksiądz katolicki, który po zrzuceniu sutanny przez wiele lat pracował jako pedagog z niepełnosprawnymi dziećmi i trudną młodzieżą. Przez pewien zbieg okoliczności (o którym pisze w książce) odkrył, że jego powołaniem jest duszpasterstwo Animalpastora, pasterza ludzi i zwierząt. Jak sam wyjaśnia, chodzi o to, by „towarzyszyć duszom, w każdej fazie ich drogi, na każdym terenie, każdym zakręcie. Być dla nich, kiedy mnie potrzebują„. Jest powiernikiem, doradcą i wsparciem dla osób cierpiących w związku ze stratą lub chorobą zwierzęcego towarzysza życia, a także dla ludzi działających na rzecz poprawy losu zwierząt.

Książka „La lacrima di Dio, czyli 77 pytań do Animalpastora” przypomina obszerny wywiad, podczas którego T. Jaeschke wypowiada się odnośnie zagadnień takich jak m.in.:

• Katechizm Kościoła Katolickiego (KKK) Benedykta XVI a miłość do zwierząt
  • Kościół i obrońcy praw zwierząt – sprzymierzeńcy czy wrogowie?
  • Biblia i zwierzęta
  • Krowa żre, pies zdycha, świnia to w ogóle świnia… To nie twój język, prawda? Dlaczego masz z tym problem?
  • Czy zwierzęta dostaną się do nieba?
  • Co powiedzieć dziecku, gdy odchodzi jego ukochane zwierzę?
  • Co mówisz ludziom walczącym o życie i prawa zwierząt, kiedy w pewnym momencie tracą siłę i nadzieję?

W książce są liczne odwołania do myśli teologicznej i filozoficznej, ale nie jest to żaden trudny traktat. Wszystkie odpowiedzi są pisane językiem prostym, zrozumiałym. Najważniejsze są wrażliwość i uczucia, łatwo się wzruszyć czytając. Animalpastor z ogromną delikatnością porusza trudne tematy, mówi o własnych emocjach, o cierpieniu zwierząt, ale też o radości z ich towarzystwa. Twierdzi, że miłość do zwierząt i miłość do ludzi biegną paralelnie, że ma się tylko jedno serce, a nie dwa – i czuje się to czytając. Dla autora zwierzęta to naprawdę nasi bracia i siostry. T. Jaeschke podkreśla też nasze podobieństwo: zwierzęce potrzeby czy troski w istocie nie różnią się od naszych. Mowa tu o potrzebach i troskach naturalnych, a nie sztucznie wygenerowanych, które bardzo wyraźnie nas dzielą. Zwierzęta mają nawet pewną przewagę, bo według Animalpastora są bliższe Bogu niż ludzie – po grzech pierworodnym pojawił się problem bezpośredniej komunikacji pomiędzy człowiekiem i Bogiem, oraz człowiekiem a zwierzęciem, ale nie pomiędzy zwierzęciem i Bogiem. Bo to człowiek zgrzeszył, a nie Bóg lub zwierzę.

animalpastorWielkim marzeniem Animalpastora, jego wizją jest to, aby Kościół katolicki realnie włączył zwierzęta w krąg troski moralnej. W ostatnich latach wielokrotnie apelował o podjęcie działań na rzecz urzeczywistnienia miłosierdzia wobec istot zwierzęcych. Między innymi wystosował list otwarty do Benedykta XVI, a następnie do obecnego papieża Franciszka. Spotkał się w Brukseli z deputowanym do parlamentu europejskiego Andrea Zanonim. Prowadził rozmowy z Arcybiskupem Wiednia kardynałem Christophem Schönbornem. Jest twórcą Animal Spirit Church, inicjatywy mającej na celu upowszechnienie „prozwierzęcej” interpretacji duchowości chrześcijańskiej oraz ponadwyznaniowe porozumienie na rzecz istot wykluczonych i krzywdzonych – tak ludzi, jak i zwierząt (www.animalspiritchurch.eu). Autor wielokrotnie podkreśla wartość dialogu, zdaje się słuchać uważnie wszelkich naszych wątpliwości i łagodnie na nie odpowiada. Stara się naśladować Jezusa Dobrego Pasterza, który otacza troską swoje owieczki.

Miałem sen o Kościele, który przekazując dzisiejszemu światu Dobrą Nowinę o miłości Boga, ma przed oczyma nie tylko ludzi, ale i zwierzęta. Śniłem o Kościele, który czytając ewangeliczne słowa Jezusa: Cokolwiek uczyniliście jednemu z tych moich braci najmniejszych, mnieście uczynili… (Mt 25, 40) obejmuje sercem i umysłem także i zwierzęta… głosząc im dobrą nowinę i nie widząc w tym skandalu czy sprzeczności, lecz ujmującą miłość Dobrego Boga i istotę wezwania Ewangelii...”

Opracowanie: Alicja Barcikowska

Źródło:

La lacrima di Dio, czyli 77 pytań do Animalpastora

Tomasz Jaeschke

Wydawnictwo: CBP Centralne Biuro Projektowe

One Response to “La lacrima di Dio – Łzy Boga”