Opinia o Opinii dendrologicznej do planowanej wycinki drzew na Rynku Miejskim w Krasnymstawie

Po zapoznaniu się z Ekspertyzą dendrologiczną opracowaną przez firmę P.H.U. Dejman, zleconą na potrzeby planowanej wycinki drzew w Rynku Miejskim w Krasnymstawie, przekazujemy następujące uwagi do rzeczowego dokumentu :

• Określony w opinii udział posuszu (10-15%) dla zbadanych 22 drzew jest zbyt niski aby przesądzać o konieczności wycinki drzew. W opinii przyjęto błędne oraz zaskakujące założenie, iż jedyną metodą usuwania obumarłych gałęzi (posuszu) jest wycinanie całych żyjących osobników.
  • Przytaczana w opinii zachwiana statyka niektórych drzew może zostać poprawiona poprzez usunięcia obumarłych gałęzi, co rozwiąże również podnoszoną kwestię zagrożenia jakie potencjalnie sprawiają.
  • Obfite odrośla występujące na lipach są typowymi elementami fizjonomii tego gatunku, nie zaś objawem fitopatologicznym.
  • Opinia niefortunnie stosuje pojęcie wieku rębności (używane jako miara produktywności w gospodarce leśnej) i błędnie uznaje je za przyczynę słabego stanu zdrowotnego drzew w Parku. Za obecny stanu niektórych drzew w Parku odpowiada brak prowadzonej pielęgnacji drzew, której propozycja zastosowania również nie znalazła się w rzeczowej opinii.

Cieszymy się z wyrażonej na stronie Miasta Krasnystaw deklaracji przeprowadzenia ponownej ekspertyzy, która zlecona zostanie przedstawicielom środowiska uniwersyteckiego, a także deklaracji przeprowadzenia konsultacji społecznych dotyczących zagospodarowania krasnostawskiego rynku.

Prezes Fundacji

Alicja Barcikowska