This page is hosted for free by cba.pl, if you are owner of this page, you can remove this message and gain access to many additional features by upgrading your hosting to PRO or VIP for just 5.83 PLN.
Do you want to support owner of this site? Click here and donate to his account some amount, he will be able to use it to pay for any of our services, including removing this ad.

Opinia o Opinii dendrologicznej do planowanej wycinki drzew na Rynku Miejskim w Krasnymstawie

Po zapoznaniu się z Ekspertyzą dendrologiczną opracowaną przez firmę P.H.U. Dejman, zleconą na potrzeby planowanej wycinki drzew w Rynku Miejskim w Krasnymstawie, przekazujemy następujące uwagi do rzeczowego dokumentu :

• Określony w opinii udział posuszu (10-15%) dla zbadanych 22 drzew jest zbyt niski aby przesądzać o konieczności wycinki drzew. W opinii przyjęto błędne oraz zaskakujące założenie, iż jedyną metodą usuwania obumarłych gałęzi (posuszu) jest wycinanie całych żyjących osobników.
  • Przytaczana w opinii zachwiana statyka niektórych drzew może zostać poprawiona poprzez usunięcia obumarłych gałęzi, co rozwiąże również podnoszoną kwestię zagrożenia jakie potencjalnie sprawiają.
  • Obfite odrośla występujące na lipach są typowymi elementami fizjonomii tego gatunku, nie zaś objawem fitopatologicznym.
  • Opinia niefortunnie stosuje pojęcie wieku rębności (używane jako miara produktywności w gospodarce leśnej) i błędnie uznaje je za przyczynę słabego stanu zdrowotnego drzew w Parku. Za obecny stanu niektórych drzew w Parku odpowiada brak prowadzonej pielęgnacji drzew, której propozycja zastosowania również nie znalazła się w rzeczowej opinii.

Cieszymy się z wyrażonej na stronie Miasta Krasnystaw deklaracji przeprowadzenia ponownej ekspertyzy, która zlecona zostanie przedstawicielom środowiska uniwersyteckiego, a także deklaracji przeprowadzenia konsultacji społecznych dotyczących zagospodarowania krasnostawskiego rynku.

Prezes Fundacji

Alicja Barcikowska