This page is hosted for free by cba.pl, if you are owner of this page, you can remove this message and gain access to many additional features by upgrading your hosting to PRO or VIP for just 5.83 PLN.
Do you want to support owner of this site? Click here and donate to his account some amount, he will be able to use it to pay for any of our services, including removing this ad.

Krasnostawskie drzewo w konkursie na Europejskie Drzewo Roku 2019!

W ubiegłym roku krasnostawskie drzewo – klon jesionolistny rosnący na rynku, zwyciężył w ogólnopolskim konkursie na Drzewo Roku 2018, organizowanym przez Klub Gaja.

Drzewo do konkursu zgłosił Krasnostawski Ruch Ekologiczny „VIRIDIS”, a w głosowaniu na nasze „Klęczące drzewo” oddało głos 4131 internautów. To duży sukces, przyczyniający się do promocji Krasnegostawu.  Statuetka Drzewo Roku 2018 trafiła do przedstawicieli Krasnostawskiego Ruchu Ekologicznego „VIRIDIS”,  a także do przedstawicieli Miasta Krasnystaw jako zarządcy terenu na którym rośnie zwycięskie drzewo.

W tym roku nasze drzewo bierze udział w finale europejskim – konkursie na Europejskie Drzewo Roku. Celem tego konkursu jest zwrócenie uwagi na ciekawe stare drzewa, jako ważne elementy dziedzictwa przyrodniczego i kulturowego Europy, które powinniśmy cenić i chronić. Organizatorem  jest Environmental Partnership Association. W finale konkursu europejskiego biorą udział zwycięzcy etapów krajowych z 15-tu krajów. Co roku w głosowaniu biorą udział dziesiątki, a nawet setki tysięcy osób. Spośród drzew z 15 europejskich krajów plebiscyt wygra to, które otrzyma największą liczbę głosów internautów.

Głosowanie trwa od 1 do 28 lutego na stronie