Krasnostawskie drzewo w konkursie na Europejskie Drzewo Roku 2019!

W ubiegłym roku krasnostawskie drzewo – klon jesionolistny rosnący na rynku, zwyciężył w ogólnopolskim konkursie na Drzewo Roku 2018, organizowanym przez Klub Gaja.

Drzewo do konkursu zgłosił Krasnostawski Ruch Ekologiczny „VIRIDIS”, a w głosowaniu na nasze „Klęczące drzewo” oddało głos 4131 internautów. To duży sukces, przyczyniający się do promocji Krasnegostawu.  Statuetka Drzewo Roku 2018 trafiła do przedstawicieli Krasnostawskiego Ruchu Ekologicznego „VIRIDIS”,  a także do przedstawicieli Miasta Krasnystaw jako zarządcy terenu na którym rośnie zwycięskie drzewo.

W tym roku nasze drzewo bierze udział w finale europejskim – konkursie na Europejskie Drzewo Roku. Celem tego konkursu jest zwrócenie uwagi na ciekawe stare drzewa, jako ważne elementy dziedzictwa przyrodniczego i kulturowego Europy, które powinniśmy cenić i chronić. Organizatorem  jest Environmental Partnership Association. W finale konkursu europejskiego biorą udział zwycięzcy etapów krajowych z 15-tu krajów. Co roku w głosowaniu biorą udział dziesiątki, a nawet setki tysięcy osób. Spośród drzew z 15 europejskich krajów plebiscyt wygra to, które otrzyma największą liczbę głosów internautów.

Głosowanie trwa od 1 do 28 lutego na stronie