This page is hosted for free by cba.pl, if you are owner of this page, you can remove this message and gain access to many additional features by upgrading your hosting to PRO or VIP for just 5.83 PLN.
Do you want to support owner of this site? Click here and donate to his account some amount, he will be able to use it to pay for any of our services, including removing this ad.

Ogrody Przyjazne Pszczołom

Przydomowe ogrody są cenne i dla ludzi, i dla pszczół. Pszczoły zapylają kwiaty ozdobne, drzewa owocowe oraz wiele innych roślin uprawnych. Niestety, zanieczyszczenie środowiska, zmiany klimatu i choroby dają się im we znaki, pszczoły są zagrożone. Ze względu na ogromne korzyści jakie czerpiemy z działalności pszczół oraz ich rolę w przyrodzie, powinniśmy dbać o ich bezpieczeństwo i ochronę. Fundacja Sanctus Nemus promuje w województwie lubelskim takie tworzenie i pielęgnację ogrodów, by były one jak najbardziej przyjazne pszczołom i innym owadom zapylającym. Realizacja projektu „Ogrody przyjazne pszczołom” jest możliwa dzięki wygranej w konkursie Banku Zachodniego WBK „Tu mieszkam, tu zmieniam”. Był to ogólnopolski konkurs skierowany do społeczności lokalnych, w którym wybrano 247 pomysłów spośród 2861 złożonych wniosków.
Projekt „Ogrody przyjazne pszczołom” to prelekcje o tajemnicach życia owadów zapylających i praktyczne warsztaty budowania domków dla pszczół, podczas których każdy uczestnik wykona taki domek. Odbędzie się też konkurs wiedzy o ogrodach przyjaznych dla pszczół – zapraszamy do współpracy w jego realizacji sklepy ogrodnicze z województwa lubelskiego.

Każda osoba posiadająca nawet niewielki ogródek może pomóc pszczołom i innym owadom zapylającym:
– Ogranicz, a najlepiej całkowicie wyeliminuj stosowanie chemicznych środków ochrony roślin.
– Posadź w ogrodzie/ na balkonie kwitnące rośliny miododajne.
– Zadbaj, aby w ogrodzie istniała mozaika siedlisk roślinnych – drzewa, krzewy, rabata kwiatowa, skalniak.
– Posadź różne rośliny, tak aby kwitły przez cały sezon dostarczając nektaru i pyłku .
– Na skraju ogrodu pozostaw chwasty. Stwórz w ogrodzie miejsce „pół-dzikie”, gdzie ziemię przekopywać będziesz nie częściej niż raz na 3 – 4 lata, żeby nie naruszyć norek owadów i gryzoni (trzmiele bardzo chętnie zakładają gniazda w opuszczonych mysich norkach).
– Ogranicz powierzchnię krótko koszonego trawnika – nic na nim nie kwitnie.
– Nie wypalaj trawy ani liści – wykorzystaj je do kompostu. Suche rośliny usuwaj dopiero na wiosnę – zimuje w nich wiele cennych gatunków owadów.
– Stwórz miejsca schronienia dla pszczół. Dobrym sposobem są domki dla pszczół rozwieszone w różnych miejscach.
– Pszczoły potrzebują do życia również wody. Ważne, aby poidełka/ oczka wodne miały przynajmniej jeden płaski brzeg, by owady się w nich nie topiły.