Ogrody Przyjazne Pszczołom

Przydomowe ogrody są cenne i dla ludzi, i dla pszczół. Pszczoły zapylają kwiaty ozdobne, drzewa owocowe oraz wiele innych roślin uprawnych. Niestety, zanieczyszczenie środowiska, zmiany klimatu i choroby dają się im we znaki, pszczoły są zagrożone. Ze względu na ogromne korzyści jakie czerpiemy z działalności pszczół oraz ich rolę w przyrodzie, powinniśmy dbać o ich bezpieczeństwo i ochronę. Fundacja Sanctus Nemus promuje w województwie lubelskim takie tworzenie i pielęgnację ogrodów, by były one jak najbardziej przyjazne pszczołom i innym owadom zapylającym. Realizacja projektu „Ogrody przyjazne pszczołom” jest możliwa dzięki wygranej w konkursie Banku Zachodniego WBK „Tu mieszkam, tu zmieniam”. Był to ogólnopolski konkurs skierowany do społeczności lokalnych, w którym wybrano 247 pomysłów spośród 2861 złożonych wniosków.
Projekt „Ogrody przyjazne pszczołom” to prelekcje o tajemnicach życia owadów zapylających i praktyczne warsztaty budowania domków dla pszczół, podczas których każdy uczestnik wykona taki domek. Odbędzie się też konkurs wiedzy o ogrodach przyjaznych dla pszczół – zapraszamy do współpracy w jego realizacji sklepy ogrodnicze z województwa lubelskiego.

Każda osoba posiadająca nawet niewielki ogródek może pomóc pszczołom i innym owadom zapylającym:
– Ogranicz, a najlepiej całkowicie wyeliminuj stosowanie chemicznych środków ochrony roślin.
– Posadź w ogrodzie/ na balkonie kwitnące rośliny miododajne.
– Zadbaj, aby w ogrodzie istniała mozaika siedlisk roślinnych – drzewa, krzewy, rabata kwiatowa, skalniak.
– Posadź różne rośliny, tak aby kwitły przez cały sezon dostarczając nektaru i pyłku .
– Na skraju ogrodu pozostaw chwasty. Stwórz w ogrodzie miejsce „pół-dzikie”, gdzie ziemię przekopywać będziesz nie częściej niż raz na 3 – 4 lata, żeby nie naruszyć norek owadów i gryzoni (trzmiele bardzo chętnie zakładają gniazda w opuszczonych mysich norkach).
– Ogranicz powierzchnię krótko koszonego trawnika – nic na nim nie kwitnie.
– Nie wypalaj trawy ani liści – wykorzystaj je do kompostu. Suche rośliny usuwaj dopiero na wiosnę – zimuje w nich wiele cennych gatunków owadów.
– Stwórz miejsca schronienia dla pszczół. Dobrym sposobem są domki dla pszczół rozwieszone w różnych miejscach.
– Pszczoły potrzebują do życia również wody. Ważne, aby poidełka/ oczka wodne miały przynajmniej jeden płaski brzeg, by owady się w nich nie topiły.