Religia i Ekologia – Cytaty

„Religia, która porzuca kosmos, z miejsca określa się jako nieistotna”.

Bruno Latour

„Katolicy i protestanci porzucili całe masy nie-ludzi, czyli „całe Stworzenie”. To, że nieustanne kurczenie się religijnego etosu w niczym nie pomoże ekologizacji naszego świata, jest boleśnie oczywiste, a jeśli uznamy to, co jest treścią kazań na całym świecie, za religię, to już lepiej przygotujmy się na zbliżającą się szybko apokalipsę, zmieniając kilka żarówek i kupując produkty oszczędzające energię, by zapłacić za spowodowane przez nas zniszczenia.
A może jednak jesteśmy w stanie odroczyć tę rzekomo nieuchronną apokalipsę: religia ma szansę stać się potężną alternatywą dla modernizacji i silną pomocą dla ekologizacji.”

Bruno Latour

„Ujrzenie Boga w naturze, osiągnięcie promieniujacej świadomości „inności” naturalnych rzeczy, jest najprostszą i najpowszechniejszą formą iluminacji. Wiekszość ludzi, ulegając czarowi emocji lub piękna, doświadczyła podstawowych przebłysków wizji tego rodzaju. Jeśli taka świadomość powraca co jakiś czas, jak to jest w przypadku wielu poetów, skutkuje częściowym, ale przecież przemożnym zrozumieniem Nieskończonego Życia, immanentnego wszystkim istotom żyjącym, co niektórzy współcześni pisarze uhonorowali mianem mistycyzmu natury.”

Evelyn Underhill

„Bez względu na niezwykłość naszych osiągnięć pozostajemy zwierzętami i podlegamy normalnym prawom biologicznym. Jeśli będziemy te prawa lekceważyć i na przykład przeludnimy lub zatrujemy ziemię ponad miarę, nie uratuje nas przed katastrofą żadna nadprzyrodzona siła.”

Desmond Morris