This page is hosted for free by cba.pl, if you are owner of this page, you can remove this message and gain access to many additional features by upgrading your hosting to PRO or VIP for just 5.83 PLN.
Do you want to support owner of this site? Click here and donate to his account some amount, he will be able to use it to pay for any of our services, including removing this ad.

Rok 2013

Rok 2013 był pierwszym rokiem działania Fundacji Sanctus Nemus. Prezentujemy sprawozdanie merytoryczne z działań zrealizowanych w tym roku.
Sprawozdanie merytoryczne z działań Sanctus Nemus rok 2013

——————————————————————————————–

24 listopada 2013 r.

Wyjazd na manifestacje przeciwko hodowli zwierząt na futra w Polsce (fotorelacja)

Grupa zwierzolubów z Lublina i Krasnegostawu 🙂

Protest rozpoczął się o 13tej na Placu Zamkowym

Byli z nami przedstawiciele miejscowości, gdzie powstają nowe fermy – najczęściej gigantyczne fermy norek.

Protesty mieszkańców mogą zablokować ten proceder.

Potem ruszyliśmy w kierunku Sejmu. Policja czuwała nad porządkiem, ale nie było  żadnych incydentów.

Było nas około 700 – 800 osób.

Zgromadziliśmy się na placu pod Sejmem, skandując:

Czego chcemy? – Zamknąć fermy!

Kiedy? – Teraz !!!

21 października 2013 r.

Prelekcja w Areszcie Śledczym w Krasnymstawie

Prelekcję dla aresztantów poprowadziła Alicja Barcikowska. Tematem było humanitarne traktowanie zwierząt, zwłaszcza domowych, ale poruszono też temat wegetarianizmu i hodowli zwierząt na futra.

6 sierpnia 2013 r.

Zajęcia o ochronie zwierząt na półkoloniach w Rejowcu Fabrycznym

Dnia 6 sierpnia zostały przeprowadzone zajęcia z dziećmi uczęszczającymi ma półkolonie „Wakacje w mieście”, organizowane przez Miejski Ośrodek Kultury „Dworek”, w Rejowcu Fabrycznym. Tematyka warsztatów dotyczyła ochrony dzikich gatunków zwierząt, a także smutnego losu dzikich zwierząt w cyrkach.

12.06.2013 r

Udział w manifestacji przeciwko legalizacji uboju bez ogłuszania, zorganizowanej w Warszawie  pod Ministerstwem Rolnictwa i Sejmem

———————————————————————————————–

17-19 maja 2013
Festiwal Planete+Doc w Izbicy został zorganizowany w dniach 17-19 maja w Remizie OSP w Izbicy (ul.Gminna 1). Ogólnopolskim organizatorem festiwalu jest Fundacją Okonakino z siedzibą w Warszawie, lokalnie organizatorzy to Fundacja SN i Stowarzyszenie Izbica XXI (lokalna grupa, w trakcie rejestracji).

Wyświetlono 5 filmów dokumentalnych:

17.5- Duchy naszego systemu;
18.05 Zamrażając lód; Kto cię uczył jeździć;
19.05 Duch piramidy; Nie zapomnij mnie;
Dwa spośród pięciu dokumentów dotyczyły problematyki zwierzęcej i ekologicznej: „Duchy naszego systemu”, „Zamrażając lód”.
Frekwencja ok. 20 osób na każdym seansie, większość ze Stowarzyszenia Izbica XXI. Refleksja po tegorocznej (a drugiej w Izbicy) edycji Weekendu z Festiwalem Planete+Doc: w tym roku nie przeprowadziliśmy odpowiednio dobrze promocji tego wydarzenia. Wprawdzie wykorzystano plakaty (w Krasnymstawie i Izbicy), wydarzenie na FB oraz informację o Festiwalu przekazano do mediów (i była publikowana w Super Tygodniu Chełmskim, portalu ikrasnystaw.pl oraz Radiu Lublin)