Rok 2013

Rok 2013 był pierwszym rokiem działania Fundacji Sanctus Nemus. Prezentujemy sprawozdanie merytoryczne z działań zrealizowanych w tym roku.
Sprawozdanie merytoryczne z działań Sanctus Nemus rok 2013

——————————————————————————————–

24 listopada 2013 r.

Wyjazd na manifestacje przeciwko hodowli zwierząt na futra w Polsce (fotorelacja)

Grupa zwierzolubów z Lublina i Krasnegostawu 🙂

Protest rozpoczął się o 13tej na Placu Zamkowym

Byli z nami przedstawiciele miejscowości, gdzie powstają nowe fermy – najczęściej gigantyczne fermy norek.

Protesty mieszkańców mogą zablokować ten proceder.

Potem ruszyliśmy w kierunku Sejmu. Policja czuwała nad porządkiem, ale nie było  żadnych incydentów.

Było nas około 700 – 800 osób.

Zgromadziliśmy się na placu pod Sejmem, skandując:

Czego chcemy? – Zamknąć fermy!

Kiedy? – Teraz !!!

21 października 2013 r.

Prelekcja w Areszcie Śledczym w Krasnymstawie

Prelekcję dla aresztantów poprowadziła Alicja Barcikowska. Tematem było humanitarne traktowanie zwierząt, zwłaszcza domowych, ale poruszono też temat wegetarianizmu i hodowli zwierząt na futra.

6 sierpnia 2013 r.

Zajęcia o ochronie zwierząt na półkoloniach w Rejowcu Fabrycznym

Dnia 6 sierpnia zostały przeprowadzone zajęcia z dziećmi uczęszczającymi ma półkolonie „Wakacje w mieście”, organizowane przez Miejski Ośrodek Kultury „Dworek”, w Rejowcu Fabrycznym. Tematyka warsztatów dotyczyła ochrony dzikich gatunków zwierząt, a także smutnego losu dzikich zwierząt w cyrkach.

12.06.2013 r

Udział w manifestacji przeciwko legalizacji uboju bez ogłuszania, zorganizowanej w Warszawie  pod Ministerstwem Rolnictwa i Sejmem

———————————————————————————————–

17-19 maja 2013
Festiwal Planete+Doc w Izbicy został zorganizowany w dniach 17-19 maja w Remizie OSP w Izbicy (ul.Gminna 1). Ogólnopolskim organizatorem festiwalu jest Fundacją Okonakino z siedzibą w Warszawie, lokalnie organizatorzy to Fundacja SN i Stowarzyszenie Izbica XXI (lokalna grupa, w trakcie rejestracji).

Wyświetlono 5 filmów dokumentalnych:

17.5- Duchy naszego systemu;
18.05 Zamrażając lód; Kto cię uczył jeździć;
19.05 Duch piramidy; Nie zapomnij mnie;
Dwa spośród pięciu dokumentów dotyczyły problematyki zwierzęcej i ekologicznej: „Duchy naszego systemu”, „Zamrażając lód”.
Frekwencja ok. 20 osób na każdym seansie, większość ze Stowarzyszenia Izbica XXI. Refleksja po tegorocznej (a drugiej w Izbicy) edycji Weekendu z Festiwalem Planete+Doc: w tym roku nie przeprowadziliśmy odpowiednio dobrze promocji tego wydarzenia. Wprawdzie wykorzystano plakaty (w Krasnymstawie i Izbicy), wydarzenie na FB oraz informację o Festiwalu przekazano do mediów (i była publikowana w Super Tygodniu Chełmskim, portalu ikrasnystaw.pl oraz Radiu Lublin)