This page is hosted for free by cba.pl, if you are owner of this page, you can remove this message and gain access to many additional features by upgrading your hosting to PRO or VIP for just 5.83 PLN.
Do you want to support owner of this site? Click here and donate to his account some amount, he will be able to use it to pay for any of our services, including removing this ad.

Rok 2015

Realizacja projektu „Ogrody przyjazne pszczołom”

dzięki grantowi Banku Zachodniego WBK w konkursie „Tu mieszkam, tu zmieniam”

Rozpoczęliśmy mini konkursem „Kwiatki dla pszczółek” na zdjęcie do plakatu i ulotki „Ogrody przyjazne pszczołom” (luty)

8 marca w remizie OSP w Poperczynie koło Żółkiewki zorganizowaliśmy pierwsze warsztaty budowy domków dla dzikich pszczół. W warsztatach wzięło udział 21 osób. W marcu też pani Hanna Mazurkiewicz, Burmistrz Krasnegostawu, objęła nasz projekt patronatem honorowym. Wykonaliśmy ulotki, następnie plakaty. Dystrybuujemy je w powiecie krasnostawskim.

28.03.2015 poprowadziliśmy warsztaty ochrony pszczół i robienia domków w Lublinie, na Festynie Wielkanocnym zorganizowanym przez Fundację Słoneczny Pokój. Uczestniczyli w nich rodzice z dziećmi (6 osób dorosłych + dzieci)

20.04.2015 odbyły się warsztaty w Warsztatach Terapii Zajęciowej w Krasnymstawie – brały w nich udział osoby niepełnosprawne (11 osób), którym bardzo spodobało się wykonywanie domków dla dzikich pszczół.

„Ogrody przyjazne pszczołom” były też promowane na 5 stoiskach:

na Veganmanii w Lublinie – 31.05.2015

na Dniach Krasnegostawu – 06.06.2015

na Motoforszmaku w Krasnymstawie – 13.06.2015

na Festiwalu Wizji w Wierzbicy – 28.06.2015

na Chmielakach krasnostawskich – 22-23.08.2015

21.06 poprowadziłam prelekcję i konkurs na festynie rodzinnym w Wiejskim Domu Kultury w Niemienicach. Sklep Centrum Ogrodnicze „Juniperus” z Niemienic podarował na nagrody sadzonki roślin miododajnych.

Na stoisku podczas Chmielaków krasnostawskich przeprowadzony został podobny konkurs wiedzy o ochronie pszczół.

To, co dotychczas udało się zrobić oraz aktualne informacje o pszczołach, są pokazywane na bieżąco na Wydarzeniu na Facebooku https://www.facebook.com/events/830110927036718/

………………………………………………………………………………………………

Fundacja Sanctus Nemus, realizując projekt „Ogrody przyjazne pszczołom”, będzie pokazywać, jak chronić pszczoły w ogrodach

Pszczoły zapylają kwiaty ozdobne, drzewa owocowe oraz wiele innych roślin uprawnych. Niestety, zanieczyszczenie środowiska, zmiany klimatu i choroby dają się im we znaki. Pszczoły i inne owady zapylające są zagrożone (patrz: Dlaczego wymierają pszczoły? ). Ze względu na ogromne korzyści jakie czerpiemy z działalności pszczół oraz ich rolę w przyrodzie, powinniśmy dbać o ich bezpieczeństwo i ochronę. Fundacja Sanctus Nemus będzie promować w województwie lubelskim takie tworzenie i pielęgnację ogrodów, by były one jak najbardziej przyjazne pszczołom i innym owadom zapylającym. Realizacja projektu „Ogrody przyjazne pszczołom” będzie możliwa dzięki wygranej w konkursie Banku Zachodniego WBK „Tu mieszkam, tu zmieniam”. Był to ogólnopolski konkurs skierowany do społeczności lokalnych, w którym wybrano 247 pomysłów spośród 2861 złożonych wniosków.

Projekt „Ogrody przyjazne pszczołom” zaczniemy realizować już od lutego. Planujemy zorganizować przynajmniej dwukrotnie prelekcje o tajemnicach życia owadów zapylających i praktyczne warsztaty budowania domków dla pszczół, podczas których każdy uczestnik wykona taki domek. Odbędzie się też konkurs wiedzy o ogrodach przyjaznych dla pszczół – zapraszamy do współpracy w jego realizacji sklepy ogrodnicze z województwa lubelskiego. Kontakt: ekoprzewodnik@wp.pl lub t.502-824-881