Rok 2015

Realizacja projektu „Ogrody przyjazne pszczołom”

dzięki grantowi Banku Zachodniego WBK w konkursie „Tu mieszkam, tu zmieniam”

Rozpoczęliśmy mini konkursem „Kwiatki dla pszczółek” na zdjęcie do plakatu i ulotki „Ogrody przyjazne pszczołom” (luty)

8 marca w remizie OSP w Poperczynie koło Żółkiewki zorganizowaliśmy pierwsze warsztaty budowy domków dla dzikich pszczół. W warsztatach wzięło udział 21 osób. W marcu też pani Hanna Mazurkiewicz, Burmistrz Krasnegostawu, objęła nasz projekt patronatem honorowym. Wykonaliśmy ulotki, następnie plakaty. Dystrybuujemy je w powiecie krasnostawskim.

28.03.2015 poprowadziliśmy warsztaty ochrony pszczół i robienia domków w Lublinie, na Festynie Wielkanocnym zorganizowanym przez Fundację Słoneczny Pokój. Uczestniczyli w nich rodzice z dziećmi (6 osób dorosłych + dzieci)

20.04.2015 odbyły się warsztaty w Warsztatach Terapii Zajęciowej w Krasnymstawie – brały w nich udział osoby niepełnosprawne (11 osób), którym bardzo spodobało się wykonywanie domków dla dzikich pszczół.

„Ogrody przyjazne pszczołom” były też promowane na 5 stoiskach:

na Veganmanii w Lublinie – 31.05.2015

na Dniach Krasnegostawu – 06.06.2015

na Motoforszmaku w Krasnymstawie – 13.06.2015

na Festiwalu Wizji w Wierzbicy – 28.06.2015

na Chmielakach krasnostawskich – 22-23.08.2015

21.06 poprowadziłam prelekcję i konkurs na festynie rodzinnym w Wiejskim Domu Kultury w Niemienicach. Sklep Centrum Ogrodnicze „Juniperus” z Niemienic podarował na nagrody sadzonki roślin miododajnych.

Na stoisku podczas Chmielaków krasnostawskich przeprowadzony został podobny konkurs wiedzy o ochronie pszczół.

To, co dotychczas udało się zrobić oraz aktualne informacje o pszczołach, są pokazywane na bieżąco na Wydarzeniu na Facebooku https://www.facebook.com/events/830110927036718/

………………………………………………………………………………………………

Fundacja Sanctus Nemus, realizując projekt „Ogrody przyjazne pszczołom”, będzie pokazywać, jak chronić pszczoły w ogrodach

Pszczoły zapylają kwiaty ozdobne, drzewa owocowe oraz wiele innych roślin uprawnych. Niestety, zanieczyszczenie środowiska, zmiany klimatu i choroby dają się im we znaki. Pszczoły i inne owady zapylające są zagrożone (patrz: Dlaczego wymierają pszczoły? ). Ze względu na ogromne korzyści jakie czerpiemy z działalności pszczół oraz ich rolę w przyrodzie, powinniśmy dbać o ich bezpieczeństwo i ochronę. Fundacja Sanctus Nemus będzie promować w województwie lubelskim takie tworzenie i pielęgnację ogrodów, by były one jak najbardziej przyjazne pszczołom i innym owadom zapylającym. Realizacja projektu „Ogrody przyjazne pszczołom” będzie możliwa dzięki wygranej w konkursie Banku Zachodniego WBK „Tu mieszkam, tu zmieniam”. Był to ogólnopolski konkurs skierowany do społeczności lokalnych, w którym wybrano 247 pomysłów spośród 2861 złożonych wniosków.

Projekt „Ogrody przyjazne pszczołom” zaczniemy realizować już od lutego. Planujemy zorganizować przynajmniej dwukrotnie prelekcje o tajemnicach życia owadów zapylających i praktyczne warsztaty budowania domków dla pszczół, podczas których każdy uczestnik wykona taki domek. Odbędzie się też konkurs wiedzy o ogrodach przyjaznych dla pszczół – zapraszamy do współpracy w jego realizacji sklepy ogrodnicze z województwa lubelskiego. Kontakt: ekoprzewodnik@wp.pl lub t.502-824-881