Rok 2016

Noc Sów 13 marca w Krasnymstawie

Noc Sów to ogólnopolskie wydarzenie edukacyjne poświęcone tym tajemniczym ptakom organizowane przez stowarzyszenie Ptaki Polskie. W Krasnymstawie współorganizowała je Fundacja Sanctus Nemus i Stowarzyszenie VIRIDIS, a Krasnostawski Dom Kultury użyczył nam sali. Wspólnie odkrywaliśmy świat sów, odbyły się prelekcje z prezentacjami multimedialnymi:

Alicja Barcikowska – Sowa jako zwierzę mocy – magia i mity

Tomasz Chuszcza – Sowy polskie

Iwona Karpińska – Ptakoliczenie – co? jak? i po co?

Na zakończenie wyszliśmy w teren, żeby nasłuchiwać krasnostawskich sów.

W ramach projektu Krasnystaw dla ptaków, współfinansowanego z budżetu Miasta Krasnystaw, przeprowadziliśmy także 9 lekcji w krasnostawskich szkołach, wykonaliśmy ulotkę o ochronie ptaków oraz zamówiliśmy 24 budki lęgowe, które zostaną rozwieszone na terenie miasta.

krasnystaw-dla-ptakow-1-1 krasnystaw-dla-ptakow-1-2

Założenie pierwszego w Krasnymstawie sklepiku charytatywnego „Skarby serca”

Sklep charytatywny to forma wsparcia dla organizacji pozarządowych i prowadzonej przez nie działalności. Zajmuje się sprzedażą rzeczy używanych lub nowych przekazanych organizacji w akcie darowizny i jest prowadzony przez wolontariuszy. W związku z tym w ofercie sklepu jest bardzo wiele różnorodnych przedmiotów w bardzo przystępnych cenach. Podstawową zasadą działania sklepu dobroczynnego jest przekazanie całej zarobionej kwoty pieniędzy (po potrąceniu kosztów utrzymania sklepu) na cele charytatywne. Idea sklepików charytatywnych pochodzi z krajów anglosaskich i przyjęła się już w większych miastach Polski. Założyliśmy pierwszy tego typu sklep w Krasnymstawie we współpracy z Krasnostawskim Stowarzyszeniem na Rzecz Osób Niepełnosprawnych, Stowarzyszeniem Integracyjnym „Winda”, Krasnostawską Grupą Fundacji VIVA!, Stowarzyszeniem „Wspólny Krasnystaw”.

V i VI spływ ekologiczny, na odcinku Dworzyska-Krasnystaw

Eko spływy kajakowe, połączone ze zbieraniem śmieci, odbyły się 7 maja i 10 września. W każdej akcji uczestniczyło około 20 osób. Po spływach tradycyjnie już odbyły się pikniki z wegetariańskim poczęstunkiem przy grillu oraz przyznanie nagród dla tych, którzy uzbierali najwięcej śmieci. Akcja była współfinansowana z budżetu miasta Krasnystaw, stanowiła też pierwszy etap w naszym nowym projekcie pt.”Rzeka łączy pokolenia„, na który uzyskaliśmy dofinansowanie w ramach programu „Seniorzy w akcji” Towarzystwa Inicjatyw Twórczych „ę” i Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności.

Wyróżnienie „Fortitudo et Sapientia” dla prezes Fundacji Sanctus Nemus

Fundacja „Zacny Uczynek” przyznaje wyróżnienie „Fortitudo et Sapientia” (Odwaga i Mądrość) za działalność na rzecz rozwoju społeczności lokalnych. 19 września w Krasnostawskim Domu Kultury  okolicznościowe statuetki wraz z dyplomami otrzymały Alicja Barcikowska – założycielka i prezes Fundacji Sanctus Nemus oraz lekarz weterynarii Agnieszka Cichosz za zaangażowane w pracę z młodzieżą, a także w pomoc dla bezdomnych i cierpiących zwierząt.

Wręczenia dokonali przewodniczący Rady Fundacji dr Andrzej Olechowski oraz prezes Fundacji Roman Żelazny, który podkreślił zaangażowanie i wkład laureatek w promocję humanitaryzmu oraz harmonii między człowiekiem a zwierzęciem, bez czego nie ma poszanowania środowiska naturalnego i równowagi ekologicznej.fortitudo2 fortitudo3 fortitudo4 fortitudo1

Zdjęcia: Foto-Studio Sarzyńscy

Stoisko „Kultystów kotów” na Festiwalu Fantastyki Falkon w Lublinie

Festiwal Fantastyki Falkon w Lublinie, który odbył się w dniach 4-6 listopada to największa tego typu impreza w naszym regionie. W tym roku było na niej ponad 9 tysięcy zwiedzających. Stoisko na rzecz kotów zostało zorganizowane we współpracy z Fundacją Felis i lubelskim schroniskiem dla zwierząt, zbieraliśmy środki na zabiegi weterynaryjne oraz promowaliśmy adopcje kotów.