This page is hosted for free by cba.pl, if you are owner of this page, you can remove this message and gain access to many additional features by upgrading your hosting to PRO or VIP for just 5.83 PLN.
Do you want to support owner of this site? Click here and donate to his account some amount, he will be able to use it to pay for any of our services, including removing this ad.

Rok 2016

Noc Sów 13 marca w Krasnymstawie

Noc Sów to ogólnopolskie wydarzenie edukacyjne poświęcone tym tajemniczym ptakom organizowane przez stowarzyszenie Ptaki Polskie. W Krasnymstawie współorganizowała je Fundacja Sanctus Nemus i Stowarzyszenie VIRIDIS, a Krasnostawski Dom Kultury użyczył nam sali. Wspólnie odkrywaliśmy świat sów, odbyły się prelekcje z prezentacjami multimedialnymi:

Alicja Barcikowska – Sowa jako zwierzę mocy – magia i mity

Tomasz Chuszcza – Sowy polskie

Iwona Karpińska – Ptakoliczenie – co? jak? i po co?

Na zakończenie wyszliśmy w teren, żeby nasłuchiwać krasnostawskich sów.

W ramach projektu Krasnystaw dla ptaków, współfinansowanego z budżetu Miasta Krasnystaw, przeprowadziliśmy także 9 lekcji w krasnostawskich szkołach, wykonaliśmy ulotkę o ochronie ptaków oraz zamówiliśmy 24 budki lęgowe, które zostaną rozwieszone na terenie miasta.

krasnystaw-dla-ptakow-1-1 krasnystaw-dla-ptakow-1-2

Założenie pierwszego w Krasnymstawie sklepiku charytatywnego „Skarby serca”

Sklep charytatywny to forma wsparcia dla organizacji pozarządowych i prowadzonej przez nie działalności. Zajmuje się sprzedażą rzeczy używanych lub nowych przekazanych organizacji w akcie darowizny i jest prowadzony przez wolontariuszy. W związku z tym w ofercie sklepu jest bardzo wiele różnorodnych przedmiotów w bardzo przystępnych cenach. Podstawową zasadą działania sklepu dobroczynnego jest przekazanie całej zarobionej kwoty pieniędzy (po potrąceniu kosztów utrzymania sklepu) na cele charytatywne. Idea sklepików charytatywnych pochodzi z krajów anglosaskich i przyjęła się już w większych miastach Polski. Założyliśmy pierwszy tego typu sklep w Krasnymstawie we współpracy z Krasnostawskim Stowarzyszeniem na Rzecz Osób Niepełnosprawnych, Stowarzyszeniem Integracyjnym „Winda”, Krasnostawską Grupą Fundacji VIVA!, Stowarzyszeniem „Wspólny Krasnystaw”.

V i VI spływ ekologiczny, na odcinku Dworzyska-Krasnystaw

Eko spływy kajakowe, połączone ze zbieraniem śmieci, odbyły się 7 maja i 10 września. W każdej akcji uczestniczyło około 20 osób. Po spływach tradycyjnie już odbyły się pikniki z wegetariańskim poczęstunkiem przy grillu oraz przyznanie nagród dla tych, którzy uzbierali najwięcej śmieci. Akcja była współfinansowana z budżetu miasta Krasnystaw, stanowiła też pierwszy etap w naszym nowym projekcie pt.”Rzeka łączy pokolenia„, na który uzyskaliśmy dofinansowanie w ramach programu „Seniorzy w akcji” Towarzystwa Inicjatyw Twórczych „ę” i Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności.

Wyróżnienie „Fortitudo et Sapientia” dla prezes Fundacji Sanctus Nemus

Fundacja „Zacny Uczynek” przyznaje wyróżnienie „Fortitudo et Sapientia” (Odwaga i Mądrość) za działalność na rzecz rozwoju społeczności lokalnych. 19 września w Krasnostawskim Domu Kultury  okolicznościowe statuetki wraz z dyplomami otrzymały Alicja Barcikowska – założycielka i prezes Fundacji Sanctus Nemus oraz lekarz weterynarii Agnieszka Cichosz za zaangażowane w pracę z młodzieżą, a także w pomoc dla bezdomnych i cierpiących zwierząt.

Wręczenia dokonali przewodniczący Rady Fundacji dr Andrzej Olechowski oraz prezes Fundacji Roman Żelazny, który podkreślił zaangażowanie i wkład laureatek w promocję humanitaryzmu oraz harmonii między człowiekiem a zwierzęciem, bez czego nie ma poszanowania środowiska naturalnego i równowagi ekologicznej.fortitudo2 fortitudo3 fortitudo4 fortitudo1

Zdjęcia: Foto-Studio Sarzyńscy

Stoisko „Kultystów kotów” na Festiwalu Fantastyki Falkon w Lublinie

Festiwal Fantastyki Falkon w Lublinie, który odbył się w dniach 4-6 listopada to największa tego typu impreza w naszym regionie. W tym roku było na niej ponad 9 tysięcy zwiedzających. Stoisko na rzecz kotów zostało zorganizowane we współpracy z Fundacją Felis i lubelskim schroniskiem dla zwierząt, zbieraliśmy środki na zabiegi weterynaryjne oraz promowaliśmy adopcje kotów.