Rok 2017

Działalność Fundacji Sanctus Nemus w roku 2017

Luty 2017

Interwencja w sprawie drzew na Rynku w Krasnymstawie

O zaplanowanej wycince drzew dowiedzieliśmy się z mediów społecznościowych oraz artykułu: http://www.krasnostawska.pl/zamienia-park-na-granitowa-pustynie/. Przewidziane do wycinki były wszystkie drzewa, z wyjątkiem wygiętego klonu jesionolistnego. Wycinka uzasadniana była rzekomym fatalnym stanem zdrowotnym drzew oraz zagrożeniem dla bezpieczeństwa, jakie one stwarzają. Zwróciliśmy się z prośbą do p. Hanny Mazurkiewicz, Burmistrz Krasnegostawu o ponowne rozpatrzenie planowanej wycinki, załączając krytyczną Opinię o Opinii dendrologicznej do planowanej wycinki drzew na Rynku Miejskim w Krasnymstawie. Naszą opinię przygotował członek Zarządu Fundacji, Szymon Rogala.

Dzięki ponownemu, rzetelnemu zbadaniu stanu drzew na zlecenie Urzędu Miasta, do wycinki wytypowano już tylko 4 drzewa, a na ich miejsce zalecono nasadzenia.

Styczeń – czerwiec

Projekt „Rzeka łączy pokolenia” – kontynuacja z roku ubiegłego

W ramach tego projektu zrealizowaliśmy 2 ekospływy kajakowe, festyn z okazji Dnia Ziemi, budowę pływającego pomostu oraz prelekcje dla młodzieży połączone z wyjazdami na składowisko odpadów komunalnych KrasEko w Wicentowie k.Krasnegostawu. Projekt „Rzeka łączy pokolenia” zrealizowaliśmy dzięki grantowi z programu „Senior w akcji” Towarzystwa Inicjatyw Twórczych „ę” i Polsko-Amerykańskej Fundacji Wolności. Koordynatorem projektu był p.Stanisław Osiewicz ze Stowarzyszeniem Wspólny Krasnystaw.

12 kwietnia wraz z 22 osobową grupą słuchaczy Technikum Elektronicznego Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Bartosza Głowackiego w Krasnymstawie odwiedziliśmy składowisko odpadów komunalnych KrasEko w Wicentowie. Naszym przewodnikiem w temacie recyklingu odpadów był p.Robert Poniedziałek.

22.04.2017 r. odbył się festyn rodzinny z okazji Dnia Ziemi. Gościny udzielił nam Krasnostawski Dom Kultury.

Około pół tony elektrośmieci, 300 kg makulatury i 450 przekazanych sadzonek. To najbardziej namacalny bilans festynu z okazji Dnia Ziemi. Atrakcją były występy artystyczne: Piotra Jaworskiego, kabaretu młodzieżowego „Kontrast w kabarecie” z MDK, pokazu tańca flamenco w wykonaniu tancerki i instruktorki Łucji Krasińskiej oraz występ kapeli folkowej Uroczysko. Na festynie podsumowaliśmy też wyniki konkursu plastycznego dla dzieci i młodzieży „Eko wyzwania i rozwiązania”.

Dzięki współpracy z Lasami Państwowymi oraz firmie Kras-Eko osoby, które przyniosły makulaturę i/lub elektrośmieci, otrzymywały sadzonkę drzewa: były to sadzonki świerku, jodły, buka i dereń. W ten sposób zebraliśmy około pół tony elektrośmieci, 300 kg makulatury, a Lasy Państwowe przekazały około 450 sadzonek. Ta akcja cieszyła się niewątpliwie największym powodzeniem i możemy obiecać, że będą kolejne edycje.

Imprezie towarzyszyły też stoiska informacyjne i promocyjne organizacji pozarządowych: Krasnostawskiej Grupy VIVA!, Stowarzyszenia Otwarte Klatki, Chełmskiej Straży dla Zwierząt, Krasnostawskiego Ruchu Ekologicznego „Viridis”, Fundacji Sanctus Nemus, Stowarzyszenia Twórców Kultury „Paleta”, PTTK Krasnystaw oraz Stowarzyszenia Mieszkańców Przedmieścia Zastawie.

Więcej zdjęć na: https://www.facebook.com/pg/FundacjaSanctusNemus/events/?ref=page_internal

Maj 2017 Pływający pomost w Krasnymstawie

Spływy kajakowe, zarówno rekreacyjne oraz ekospływy, są coraz popularniejszą formą spędzania wolnego czasu. Rzeka Wieprz, płynąc meandrami przez piękne przyrodniczo tereny, jest idealna do ich organizacji. Tymczasem w Krasnymstawie brakowało do tej pory dobrego miejsca do cumowania kajaków. Pewnym rozwiązaniem było stworzenie pływającego pomostu, któryzostał zwodowany na brzegu Wieprza, przy Błoniach (ul.Rybia). Pomost został wykonany w pracowni technicznej Warsztatu Terapii Zajęciowej w Krasnymstawie. Powstał z drewnianych palet oraz rur PCV, według projektu instruktora terapii p.Dariusza Smyka. Bez problemu może na nim stanąć kilka osób, ułatwia też wsiadanie i wysiadanie z kajaków.

Na zdjęciach budowanie pomostu w WTZ Krasnystaw oraz jego wodowanie. https://www.facebook.com/pg/FundacjaSanctusNemus/photos/?tab=album&album_id=1330427120326948

VII Eko-spływ kajakowy, Dworzyska-Krasnystaw, 20.05.2017

Dwudziestu uczestników ekospływu oraz ratownik popłynęło meandrami Wieprza, sprzątając po drodze śmieci. Akcja była bardzo udana, efektem było zebranie 14 worków śmieci i kilku większych śmieci. Po spływach tradycyjnie już odbyły się pikniki z wegetariańskim poczęstunkiem oraz przyznanie nagród dla tych, którzy uzbierali najwięcej śmieci.

VIII Eko-spływ kajakowy, Dworzyska – Krasnystaw, 17.06.2017

Tym razem pogoda nam nie dopisała, było pochmurnie i chłodno, a na sam koniec, gdy trwał piknik, spadł ulewny deszcz, który zakończył naszą imprezę. Zebraliśmy 8 worków śmieci. Według uczestników na trasie spływu było mniej śmieci, co może być związane z tym, że poprzedni eko spływ odbył się miesiąc temu i trasa już jest trochę wysprzątana.

Współorganizatorami spływu były Fundacja Sanctus Nemus i Stowarzyszenie Wspólny Krasnystaw

Ekologiczne spływy kajakowe wpisują się w trend ekoturystyki – takiej turystyki, która nie tylko nie szkodzi, ale pomaga chronić środowisko

5.08.2017 „Kedi – sekretne życie kotów” – seans w Krasnymstawie

We współpracy z Krasnostawskim Domem Kultury w kinie „Morskie Oko” zorganizowaliśmy specjalny seans filmowy dla kociarzy. „Kedi – sekretne życie kotów” to film dokumentalny o kotach żyjących w Stambule, w Turcji.

09.10.2017 Debiut na YT: Jak zrobić czardrzewo z Gry o Tron – filmik dedykowany Obrońcom Puszczy Białowieskiej.

3-05.11.2017 Kultyści Kotów II – Falkon 2017

Festiwal Fantastyki Falkon jest to największa tego typu impreza w naszym regionie.

24.11.2017 Prelekcja o ochronie Puszczy Białowieskiej w Multikinie Lublin

Dzięki współpracy z Multikinem w Lublinie ponad sześćdziesięciu uczniów gimnazjów wysłuchało prelekcji o Puszczy Białowieskiej. W imieniu Fundacji Sanctus Nemus poprowadził ja Michał Wolny – socjolog, aktywista i trener.