Rok 2018

Sprawozdanie z działalności Fundacji Sanctus Nemus w 2018 r.

Stale prowadzona jest promocja ekologii i ochrony zwierząt, przede wszystkim poprzez fanpage Ekoprzewodnik https://www.facebook.com/ekoprzewodnik/ – śledzenie i komentowanie na bieżąco ważnych wydarzeń, udostępnianie informacji o akcjach, protestach, petycji, artykułów popularnonaukowych.

Opracowałam kilkanaście infografik (memów), które zostały udostępnione na tym profilu i niektóre z nich miały po kilka tysięcy udostępnień.

Widoczny był też znaczny wzrost liczby fanów z 2 tys. do prawie 3 tys. na koniec 2018 r. ( i 4 tys. obecnie).

Rozwijany jest projekt Earth Totem https://www.facebook.com/earthtotem/ , który łączy działalność artystyczną z edukacją ekologiczną. Ostatnio założyłam też anglojęzyczne konto na DeviantArt https://www.deviantart.com/earthtotem

Kwiecień

Zorganizowanie festynu Dzień Ziemi w Krasnymstawie, 22.04.2018

Jak w ubiegłym roku, w ramach obchodów Międzynarodowego Dnia Ziemi, odbył się w Krasnymstawie rodzinny festyn z wieloma atrakcjami. Głównym celem tego wydarzenia było promowanie podejścia ekologicznego oraz budowanie postawy wspólnej odpowiedzialności za Ziemię. Festyn odbył się w Krasnostawskim Domu Kultury. W programie były prelekcje, występy artystyczne,  konkursy z nagrodami, stoiska informacyjne i promocyjne. Ponadto osoby, które przyniosły makulaturę i/lub elektrośmieci, otrzymywały sadzonkę drzewa od Lasów Państwowych.

Uczestnicy Dnia Ziemi obejrzeli też specjalny  seans filmu „Ziemia. Niezwykły dzień z życia planety”

Krótka relacja https://www.youtube.com/watch?v=rJkxFvvUP8g

Maj – Listopad

We współpracy z Krasnostawską Grupą VIVA! i dzięki dofinansowaniu z budżetu Miasta Krasnystaw zrealizowano projekt „Sterylizacja zwierząt właścicielskich, jako sposób na zmniejszenie bezdomności zwierząt na terenie miasta Krasnystaw.”

Rezultatem było przeprowadzenie 18 zabiegów sterylizacji psów i kotów właścicielskich na terenie Krasnegostawu oraz wydruk 500 ulotek (format A5) i 10 plakatów (A3) promujących sterylizację i wolontariat na rzecz zwierząt.

Informacja o akcji ukazała się w Super Tygodniu Chełmskim nr.51 (890).2018

Czerwiec

Włączenie się w promocję krasnostawskiego klonu jesionolistnego w konkursie na Drzewo Roku 2018, organizowanym przez Klub Gaja. Drzewo do konkursu zgłosił Krasnostawski Ruch Ekologiczny „VIRIDIS”

Nasze drzewo wygrało i zdobyło tytuł Drzewa Roku 2018 http://www.krasnostawska.pl/awans-jest-nasz-kleczace-drzewo-drzewem-roku/

Sierpień

Stoisko na Chmielakach w Krasnymstawie (17-19.08.2018)

Było przede wszystkim edukacyjnie, stoisko poobwieszałam plakatami, w tym o pszczołach, globalnym ociepleniu, suszy i dzikach, były też ulotki i drobne gadżety do zakupienia.

Październik

Stoisko Kultystów Kotów na Festiwalu Fantastyki Falkon w Lublinie 12-14 października 2018.

Stoisko Kultystów Kotów po raz trzeci stanęło na Festiwalu Fantastyki Falkon. Dobrze się bawiąc zbieraliśmy pieniądze na pomoc bezdomnym kotom oraz promowaliśmy adopcje. Jak poprzednio, stoisko było „podwójne”: współpracowaliśmy ze Schronisko dla Zwierząt w Lublinie oraz Fundacją Felis  i w związku z tym były to dwie odrębne zbiórki. Udało się zebrać 615 zł, przy czym Fundacja Felis zdecydowała się na przekazanie tych pieniędzy Komitetowi Społecznemu Bezdomne Azorki i Mruczki z Lublina, na pokrycie kosztów zabiegów weterynaryjnych.

Promowaliśmy też powstającą, nową grę planszową o kotach – Kociniec https://www.facebook.com/Kociniec.gra.planszowa/

Gra przeszła fazę testowania, a premiera ma być w przyszłym roku 🙂

Listopad

Zorganizowałam prelekcję o globalnym ociepleniu w Krasnymstawie (16.11.2018),  przedstawiając w przystępny sposób aktualne stanowisko naukowe. Następnie poprowadziłam 2 lekcje na ten temat w Szkole Podstawowej im. Jana Pawła II  w Orłowie Drewnianym (21.11.2018) oraz Społecznym Liceum Ogólnokształcącym w Krasnymstawie (21.11.2018).
Ułożyłam apel do mediów. – obecnie ok. 2400 podpisów.

Apel do mediów: informujcie o globalnym ociepleniu.
Wiedza o globalnym ociepleniu i jego skutkach oraz o metodach ograniczania emisji CO2 jest zdecydowanie za mało obecna w mediach.
Wręcz przeciwnie, mimo powagi sytuacji, obserwujemy bardzo niepokojące ignorowanie i bagatelizowanie tematu.

Apelujemy o rzetelne i odpowiedzialne informowanie o globalnym ociepleniu! https://secure.avaaz.org/pl/community_petitions/Do_TVP_TVN_Polsat_TV_Puls_Interiapl_Onetpl_Wppl_i_innych_Redakcji_Apel_do_mediow_informujcie_o_globalnym_ociepleniu/

Grudzień

Poprowadziłam lekcję pt. „Troszczę się o zwierzęta” w Szkole  Podstawowej im. Kard. S. Wyszyńskiego w Kraśniczynie (05.12.2018)