This page is hosted for free by cba.pl, if you are owner of this page, you can remove this message and gain access to many additional features by upgrading your hosting to PRO or VIP for just 5.83 PLN.
Do you want to support owner of this site? Click here and donate to his account some amount, he will be able to use it to pay for any of our services, including removing this ad.

Rok 2018

Sprawozdanie z działalności Fundacji Sanctus Nemus w 2018 r.

Stale prowadzona jest promocja ekologii i ochrony zwierząt, przede wszystkim poprzez fanpage Ekoprzewodnik https://www.facebook.com/ekoprzewodnik/ – śledzenie i komentowanie na bieżąco ważnych wydarzeń, udostępnianie informacji o akcjach, protestach, petycji, artykułów popularnonaukowych.

Opracowałam kilkanaście infografik (memów), które zostały udostępnione na tym profilu i niektóre z nich miały po kilka tysięcy udostępnień.

Widoczny był też znaczny wzrost liczby fanów z 2 tys. do prawie 3 tys. na koniec 2018 r. ( i 4 tys. obecnie).

Rozwijany jest projekt Earth Totem https://www.facebook.com/earthtotem/ , który łączy działalność artystyczną z edukacją ekologiczną. Ostatnio założyłam też anglojęzyczne konto na DeviantArt https://www.deviantart.com/earthtotem

Kwiecień

Zorganizowanie festynu Dzień Ziemi w Krasnymstawie, 22.04.2018

Jak w ubiegłym roku, w ramach obchodów Międzynarodowego Dnia Ziemi, odbył się w Krasnymstawie rodzinny festyn z wieloma atrakcjami. Głównym celem tego wydarzenia było promowanie podejścia ekologicznego oraz budowanie postawy wspólnej odpowiedzialności za Ziemię. Festyn odbył się w Krasnostawskim Domu Kultury. W programie były prelekcje, występy artystyczne,  konkursy z nagrodami, stoiska informacyjne i promocyjne. Ponadto osoby, które przyniosły makulaturę i/lub elektrośmieci, otrzymywały sadzonkę drzewa od Lasów Państwowych.

Uczestnicy Dnia Ziemi obejrzeli też specjalny  seans filmu „Ziemia. Niezwykły dzień z życia planety”

Krótka relacja https://www.youtube.com/watch?v=rJkxFvvUP8g

Maj – Listopad

We współpracy z Krasnostawską Grupą VIVA! i dzięki dofinansowaniu z budżetu Miasta Krasnystaw zrealizowano projekt „Sterylizacja zwierząt właścicielskich, jako sposób na zmniejszenie bezdomności zwierząt na terenie miasta Krasnystaw.”

Rezultatem było przeprowadzenie 18 zabiegów sterylizacji psów i kotów właścicielskich na terenie Krasnegostawu oraz wydruk 500 ulotek (format A5) i 10 plakatów (A3) promujących sterylizację i wolontariat na rzecz zwierząt.

Informacja o akcji ukazała się w Super Tygodniu Chełmskim nr.51 (890).2018

Czerwiec

Włączenie się w promocję krasnostawskiego klonu jesionolistnego w konkursie na Drzewo Roku 2018, organizowanym przez Klub Gaja. Drzewo do konkursu zgłosił Krasnostawski Ruch Ekologiczny „VIRIDIS”

Nasze drzewo wygrało i zdobyło tytuł Drzewa Roku 2018 http://www.krasnostawska.pl/awans-jest-nasz-kleczace-drzewo-drzewem-roku/

Sierpień

Stoisko na Chmielakach w Krasnymstawie (17-19.08.2018)

Było przede wszystkim edukacyjnie, stoisko poobwieszałam plakatami, w tym o pszczołach, globalnym ociepleniu, suszy i dzikach, były też ulotki i drobne gadżety do zakupienia.

Październik

Stoisko Kultystów Kotów na Festiwalu Fantastyki Falkon w Lublinie 12-14 października 2018.

Stoisko Kultystów Kotów po raz trzeci stanęło na Festiwalu Fantastyki Falkon. Dobrze się bawiąc zbieraliśmy pieniądze na pomoc bezdomnym kotom oraz promowaliśmy adopcje. Jak poprzednio, stoisko było „podwójne”: współpracowaliśmy ze Schronisko dla Zwierząt w Lublinie oraz Fundacją Felis  i w związku z tym były to dwie odrębne zbiórki. Udało się zebrać 615 zł, przy czym Fundacja Felis zdecydowała się na przekazanie tych pieniędzy Komitetowi Społecznemu Bezdomne Azorki i Mruczki z Lublina, na pokrycie kosztów zabiegów weterynaryjnych.

Promowaliśmy też powstającą, nową grę planszową o kotach – Kociniec https://www.facebook.com/Kociniec.gra.planszowa/

Gra przeszła fazę testowania, a premiera ma być w przyszłym roku 🙂

Listopad

Zorganizowałam prelekcję o globalnym ociepleniu w Krasnymstawie (16.11.2018),  przedstawiając w przystępny sposób aktualne stanowisko naukowe. Następnie poprowadziłam 2 lekcje na ten temat w Szkole Podstawowej im. Jana Pawła II  w Orłowie Drewnianym (21.11.2018) oraz Społecznym Liceum Ogólnokształcącym w Krasnymstawie (21.11.2018).
Ułożyłam apel do mediów. – obecnie ok. 2400 podpisów.

Apel do mediów: informujcie o globalnym ociepleniu.
Wiedza o globalnym ociepleniu i jego skutkach oraz o metodach ograniczania emisji CO2 jest zdecydowanie za mało obecna w mediach.
Wręcz przeciwnie, mimo powagi sytuacji, obserwujemy bardzo niepokojące ignorowanie i bagatelizowanie tematu.

Apelujemy o rzetelne i odpowiedzialne informowanie o globalnym ociepleniu! https://secure.avaaz.org/pl/community_petitions/Do_TVP_TVN_Polsat_TV_Puls_Interiapl_Onetpl_Wppl_i_innych_Redakcji_Apel_do_mediow_informujcie_o_globalnym_ociepleniu/

Grudzień

Poprowadziłam lekcję pt. „Troszczę się o zwierzęta” w Szkole  Podstawowej im. Kard. S. Wyszyńskiego w Kraśniczynie (05.12.2018)