Stop rzezi delfinów

Początek września to rozpoczęcie polowań na delfiny i małe wieloryby w wodach Japonii. Zabija się tam tysiące tych inteligentnych ssaków. Możesz pomóc w zakończeniu tej rzezi!

Tradycyjne polowania na delfiny odbywają się w rejonie wioski Taiji, położonej na skalistym wybrzeżu na południowo-zachodniej części Japonii, jak udokumentowano to w nagrodzonym Oskarem filmie „Zatoka Delfinów” (ang. „The Cove”). Co roku zabija się tam ponad 20 tysięcy delfinów, a ich mięso, zawierające toksyczną rtęć, sprzedaje się w Japonii i innych krajach Azji.

Podczas polowań, rybacy wywołują panikę wśród migrujących delfinów i innych małych waleni głośnym hałasem i uderzeniami o wodę metalowych rur. Zapędzają w ten sposób stado delfinów do płytkich zatoczek, które następnie odgradzają sieciami od morza i brutalnie zabijają delfiny. Każdego roku, ponad 20000 delfinów i innych gatunków wielorybów ginie w ten sposób, w tym delfiny butlonose, delfiny pręgobokie, delfiny tropikalne, delfiny szare (delfiny Risso), grindwale krótkopłetwe, delfiny pacyficzne i orki karłowate.

Źródło:

Ekoprzewodnik.pl

Co możesz zrobić?

Podpisz petycję w tej sprawie i namów znajomych do jej podpisania:

Stop rzezi delfinów w Japonii